NOC*NSF-voorzitter vraagt lokale politiek om steun voor sport

15 nov 2021, 20:44 Sport
nocnsf voorzitter vraagt lokale politiek om steun voor sport
NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg heeft de algemene vergadering van de sportkoepel aangegrepen om een oproep te doen aan de politieke partijen die volgend jaar deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. "Het is de kans voor ze om te laten zien hoe zij de sport willen steunen", zei Van Zanen, die nogmaals aangaf hoezeer de sport lijdt onder de coronamaatregelen. "Maar moedeloos word ik er niet van als ik zie hoe iedere keer weer de schouders eronder worden gezet."
Nieuwe maatregelen leiden steeds weer tot beperkingen, nu met name voor de binnensporten. "Ik zie hoe iedereen 24 uur per dag werkt aan het openhouden van de sport, hoe ingewikkeld de regels ook zijn. We vinden steeds weer een manier om ermee te dealen. Sport is essentieel om Nederland gezond en vitaal te houden."
De sport krijgt zware klappen, zei Van Zanen tijdens de algemene vergadering, opnieuw in virtuele vorm. "Er is veel inkomstenderving: geen publiek, minder deelnemers, minder horeca-inkomsten. Leden zeggen gelukkig niet massaal op, maar als er geen aanwas is, zorgt dat voor een probleem. We gaan langzaam achteruit, misschien zonder dat we het helemaal doorhebben. Daarom roep ik met name gemeentes op om hun sportclubs in de gaten te houden en doe ik een oproep aan de politieke partijen: laat u horen. Het maakt me in ieder geval trots om te zien hoe we de sport aan de gang houden."
Het Jaarplan 2022 en de daaraan gekoppelde begroting voor volgend jaar werden unaniem goedgekeurd door de leden nadat algemeen directeur Marc van den Tweel, de opvolger van Gerard Dielessen, de speerpunten had toegelicht: "Het versterken van de sportbonden, het belang van een veilige sport en het ontwikkelen van commerciële samenwerkingsverbanden. We moeten actief op zoek naar extra inkomsten naast de steun van de overheid en de afdracht van de Nederlandse Loterij."
In de voorgestelde begroting ontbreekt mogelijk nog een bedrag aan sponsorgelden, omdat NOC*NSF met een aantal geldschieters nog in onderhandeling is. "Het zijn onzekere tijden, op korte termijn ook vanwege corona. We hebben geleerd dat een voorzichtige aanpak werkt. Alleen alles wat we zeker weten zit erin. Onzekerheid en verandering is de nieuwe werkelijkheid", lichtte penningmeester Annette Mosman toe.
Van den Tweel sprak in zijn 'maiden speech' over de Sportagenda 2032. Een denkkader, noemde de kersverse algemeen directeur het. "Een langetermijnvisie waarmee we aan de slag moeten." De ambitieuze titel: Nederland: het sportiefste land ter wereld.