Noord-Korea met 22 atleten naar Winterspelen

20 jan 2018, 13:17 Sport
noord korea met 22 atleten naar winterspelen
Noord-Korea doet volgende maand met 22 sporters mee aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. De atleten komen uit in vijf sportdisciplines. Het gaat om kunstschaatsen, ijshockey, shorttrack, alpineskiën en langlaufen. Dat is de uitkomst van overleg tussen het Internationaal Olympisch Comité, Zuid-Korea en Noord-Korea.
Het IOC is ook akkoord dat Zuid-Korea en Noord-Korea onder één vlag meedoen aan de openingsceremonie op vrijdag 9 februari. Beide landen hadden daar onderling al een akkoord over gesloten. Het overleg met het IOC was noodzakelijk, omdat Noord-Korea te laat was met het inschrijven van atleten.
Het vrouwenijshockeyteam zal bestaan uit speelsters uit Zuid-Korea en Noord-Korea. Naast de 22 atleten stuurt Noord-Korea een delegatie van ruim vijfhonderd mensen naar Pyeongchang, bestaande uit officials, cheerleaders, artiesten en taekwondoka's (voor een demonstratie van de sport).
Na een paar uur was het overleg al klaar. IOC-voorzitter Thomas Bach sprak ,,oprechte dank'' uit aan de regering van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un voor het mogelijk maken van de overeenkomst. ,,Dit is een groot moment voor de olympische beweging. De bijeenkomst van vandaag laat zien dat sport altijd bruggen bouwt. De Olympische Spelen in Pyeongchang hebben de deur op een kier gezet voor een vreedzame dialoog tussen Zuid-Korea en Noord-Korea'', zei Bach.