Noord-Korea mist olympische 'deadline'

01 dec 2017, 17:18 Sport
noord korea mist olympische deadline
Noord-Korea heeft in het kunstrijden een olympische deadline gemist. Daardoor mag het duo Ryom Tae-Ok/Kim Ju-Sik in principe niet meedoen aan de Winterspelen in februari in Zuid-Korea. Het koppel veroverde in september een van de laatste olympische startbewijzen voor Pyeongchang 2018, als eerste sporters namens hun land. Noord-Korea had hun deelname echter vóór 1 december moeten bevestigen. Dat is niet gebeurd, waardoor het olympische ticket doorschuift naar Japan.
Volgens de internationale schaatsunie ISU kan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) het Noord-Koreaanse tweetal alsnog dispensatie verlenen. Het IOC-bestuur heeft het recht om speciale 'wildcards' toe te kennen. Het IOC ziet in het kader van de internationale vrede, verzoening en saamhorigheid graag Noord-Koreaanse sporters deelnemen aan de Winterspelen in Zuid-Korea. Ook het gastland hoopt in februari sporters uit het buurland te kunnen begroeten.
Beide landen zijn formeel nog steeds in oorlog met elkaar. Door recente kernproeven van Noord-Korea is de spanning in de regio sterk opgelopen.