Olympisch avontuur beachduo Boermans en De Groot gaat maar door

04 aug , 14:17 Sport
anp040824101 1
PARIJS (ANP) - De weg naar de Olympische Spelen was vol hobbels voor de beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot. Pas op het laatste kwalificatiemoment verzekerden ze zich van deelname aan het toernooi pal naast de Eiffeltoren. "Ik wil hier genieten, het liefst zo lang mogelijk", vertelde Boermans na winst op de Tsjechische wereldkampioenen Ondrej Perusic en David Schweiner.
De zege leverde het Oranje-koppel, dat eerder al de drie groepsduels won, een plaats in de kwartfinales op. Boermans toonde zich nog het meest verbaasd. Zijn route is ook anders dan die van De Groot, die al jong voor het volleybal koos. "Ik heb tot mijn achttiende gevoetbald", vertelde de 29-jarige Hengeloër. "Ik was niet goed genoeg en koos op aanraden van mijn ex-vriendin voor het volleybal. Tien jaar later sta ik op de Olympische Spelen. Het is een jongensboek."
Het koppel vult elkaar aan. De Groot is de tacticus, Boermans de showman. 'Twee spelers zoals ik, dat zou te rustig zijn", vertelde De Groot, 24 jaar en afkomstig uit Sliedrecht. "Maar twee spelers als Stefan, dat wordt een chaos. De balans is goed."
'Showtje'
Boermans wil entertainen. "Een sfeertje maken, maar alleen als we ons niveau halen. Ik geniet tot nu toe van elke dag hier. Ik heb nog nooit in zo'n groot stadion gespeeld, maar ik ben in de eerste plaats aan het genieten dat ik u olympiër ben, dat ik hier zo veel topsporters mag leren kennen. Je moet wel schakelen en je niveau halen, het gaat om de sport. Maar ik ben ook druk met social media, krijg veel leuke reacties. Dat moet ik soms even aan de kant zetten. Maar voor al die mensen die hun spaargeld hebben aangesproken om hier naar ons te komen kijken wil ik niet alleen goed volleyballen, maar ook een showtje neerzetten."
In de strijd om een plek in de halve finales nemen de Nederlanders het op tegen de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler.