Olympisch zwemkampioen verliest sponsor vanwege steun aan oorlog

22 mrt 2022, 9:38 Sport
olympisch zwemkampioen verliest sponsor vanwege steun aan oorlog
Het grote zwemkledingmerk Speedo heeft het sponsorcontract met de Russische zwemmer Evgeni Rilov verscheurd. De tweevoudig olympisch kampioen van Tokio was eind vorige week aanwezig in het Loezjniki-stadion in Moskou, waar de Russische president Vladimir Poetin in een speech de strijdkrachten prees voor hun "speciale militaire operatie" in Oekraïne. De Russen vierden in het stadion ook de annexatie van de Kim van acht jaar geleden.
Rilov (25) was net als enkele andere topsporters aanwezig bij de ceremonie. Speedo ziet dat als een steunbetuiging aan de oorlog en besloot direct de banden met de Rus te verbreken. "Na zijn aanwezigheid afgelopen weekeinde in het Loezjniki-stadion in Moskou kan Speedo bevestigen dat het sponsorschap van Evgeni Rilov met onmiddellijke ingang is ontbonden. We veroordelen de oorlog in Oekraïne op de sterkst mogelijke manier en zijn solidair met de inwoners van Oekraïne, onze atleten en teamgenoten die worden geraakt door dit conflict", meldde Speedo aan onder meer de bekende zwemwebsite SwimSwam. Het zwemkledingmerk doneert het openstaande sponsorbedrag aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.
Rilov, die ook als politieagent in de buurt van Moskou werkt, veroverde vorig jaar in Japan olympisch goud op de 100 en 200 meter rugslag. Hij werd na zijn successen in Japan door Poetin gehuldigd in het Kremlin.
De mondiale zwemfederatie FINA zegt "diep teleurgesteld" te zijn in de aanwezigheid van Rilov bij de 'oorlogsviering' in Moskou. De FINA onderzoekt de zaak.