Olympische vlam arriveert twee weken voor start Spelen in Tokio

09 jul 2021, 8:09 Sport
olympische vlam arriveert twee weken voor start spelen in tokio
Twee weken voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen is de vlam gearriveerd in Tokio. Tijdens een korte ceremonie in het Komazawa Olympic Park kreeg gouverneur Yuriko Koike een kleine lantaarn met daarin de vlam overhandigd. "We hebben met hulp van mensen uit heel Japan en de nodige vindingrijkheid al deze moeilijke omstandigheden kunnen overwinnen", zei Koike. "Ik ben iedereen die deze estafette tot een succes heeft gemaakt enorm dankbaar."
Het was de bedoeling dat de vlam tot aan de openingsceremonie in een estafette-optocht door Tokio zou gaan. Vanwege de coronaperikelen heeft de organisatie echter besloten om daarvan af te zien, om te voorkomen dat veel mensen samenkomen. In plaats daarvan zijn iedere dag korte ceremonies waarbij de vlam op bepaalde punten in de stad wordt overgedragen.
Het organisatiecomité besloot donderdag in samenspraak met de Japanse overheid en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om geen publiek toe te laten bij alle sportevenementen in Tokio. De openingsceremonie van de Spelen wordt gehouden op vrijdag 23 juli, in een nagenoeg leeg Olympisch Stadion. Het ontsteken van de vlam in het stadion is traditioneel een van de hoogtepunten van de ceremonie.
De olympische vlam werd op traditionele wijze ontstoken in Griekenland en arriveerde begin vorig jaar al in Japan. Kort daarna werden de Spelen met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. De vlam werd eerst nog een tijdje getoond aan het publiek, maar daarna ondergebracht in het Olympisch Museum in Tokio. De vlam, die wordt gezien als teken van hoop in deze periode, bleef al die tijd branden. Op 25 maart van dit jaar ging de estafette door het land alsnog van start in Fukushima. De vlam doorkruiste alle regio's van Japan, al werden publieksevenementen op heel wat plekken verboden vanwege coronazorgen.