Ongeslagen hockeysters groepswinnaar na winst op Japan

03 aug , 10:05 Sport
anp030824066 1
PARIJS (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben op de Olympische Spelen de poulefase als winnaar afgesloten. De nog ongeslagen ploeg van bondscoach Paul van Ass won de vijfde en laatste groepswedstrijd tegen Japan met 5-1. Nederland was voor het duel al zeker van een plek in de kwartfinales, die maandag worden gespeeld. Groot-Brittannië is daarin de tegenstander.
Nederland begon sterk aan de wedstrijd en kwam al in de vierde minuut via een strafcorner van Yibbi Jansen op voorsprong. Het was het zevende doelpunt op deze Spelen voor de middenvelder, die momenteel topscorer van het toernooi is. Vijf minuten na de openingsgoal sleepte Frédérique Matla uit een strafcorner de 2-0 binnen. Nog voor het einde van het eerste kwart maakte aanvaller Joosje Burg van dichtbij de 3-0, waarmee de wedstrijd al vroeg was beslist.
Oranje leek op weg naar een monsterscore, maar hield het hoge niveau niet vast. Japan maakte in het tweede kwart via een tip-in van Shiho Kobayakawa de 3-1. Oranje herpakte zich in het derde kwart en bouwde via de tweede rake strafcorner van Matla de voorsprong uit naar 4-1. Zeven minuten voor tijd bepaalde aanvaller Marijn Veen met een hard schot de eindstand op 5-1.
Nederland, dat in Parijs het goud van de Spelen in 2021 verdedigt, won eerder dit toernooi ook al van Frankrijk (6-2), Duitsland (2-1), China (3-0) en België (3-1).