Opluchting bij Roest en Bergsma na eerste optreden nieuwe ploeg

28 okt 2022, 19:29 Sport
opluchting bij roest en bergsma na eerste optreden nieuwe ploeg
Schaatsers Patrick Roest en Jorrit Bergsma stapten vrijdag allebei met een lach van het ijs na de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Beide rijders maakten in de zomer de overstap naar een andere ploeg en hoewel hun gevoel de voorbije periode goed was, wilden ze dat eerst bevestigd zien.
Die bevestiging kwam in Thialf, waar Roest de kwalificatiewedstrijd voor de komende vier wereldbekerduels op de 5 kilometer won. In een rechtstreeks duel bleef de 26-jarige Lekkerkerker Bergsma net voor: 6.11,71 om 6.11,91.
"Ik kon er alles uit halen om hem nog net te verslaan", aldus Roest, die het team van Jumbo-Visma inwisselde voor Team Reggeborgh. "Als je in zo'n gevecht verwikkeld raakt, wil je 'm winnen ook. Je weet dat Jorrit een van de betere 5 kilometerrijders is. Ik wist dat ik nog een klein beetje over moest houden aan het einde om van hem te winnen."
Bergsma verliet afgelopen zomer coach Jillert Anema na 13 jaar en koos juist voor een avontuur bij Jumbo-Visma. Voor Roest was het daarom even wennen dat de aanwijzingen die Jumbo-coach Jac Orie vrijdag gaf, niet voor hem maar voor de 36-jarige Bergsma bedoeld waren.
"Maar uiteindelijk ben je toch wel met je eigen rit bezig", sprak Roest, die niet zoveel contact met Orie heeft. "Alleen soms op de baan tijdens trainingen. Dan vragen we aan elkaar hoe het gaat en dat is het wel. Op zich zijn er geen hele grote veranderingen in de trainingsaanpak. Ik ging de race nu misschien iets verstandiger in dan andere jaren."
Bergsma spreekt ondanks de jarenlange samenwerking ook nog maar weinig met zijn voormalige coach Anema, liet hij weten. "Dat houd je toch gescheiden. Ook al is hij de persoon met wie ik de voorbije 13 jaar misschien wel het meest heb opgetrokken."
De routinier had de race graag gewonnen van Roest. "Maar de tijd is goed en dit was een prima rit om het seizoen mee te beginnen. De eerste wedstrijd is altijd spannend. Je weet dat je er goed voor staat, maar het moet er toch uit komen. Het is altijd afwachten hoe de verhoudingen zijn."
Roest en Bergsma plaatsten zich samen met Beau Snellink, Marcel Bosker en Kars Jansman voor de eerste reeks wereldbekerwedstrijden op de 5 kilometer.