Opnieuw zilver voor Leenstra op 1500 meter

09 dec 2017, 22:24 Sport
opnieuw zilver voor leenstra op 1500 meter
Marrit Leenstra is voor de tweede keer binnen een week als tweede geëindigd tijdens een wereldbekerrace op de 1500 meter. De Friese schaatsster eindigde op de Utah Olympic Oval in Salt Lake City in een tijd van 1.52,31. Daarmee was ze iets langzamer dan vorig weekeinde in Calgary toen ze het Nederlands record op haar naam bracht met een tijd van 1.52,06.
Leenstra moest opnieuw voorrang verlenen aan Miho Takagi. De Japanse rijdster pakte met een tijd van 1.51,49 haar vierde wereldbekerzege op rij op deze afstand. De Russin Jekaterina Sjikhova eindigde evenals vorige week in Canada op de derde plek (1.52,86). Lotte van Beek kwam niet verder dan de negentiende tijd (1.57,10).
Leenstra, die al drie jaar wacht op haar vijfde wereldbekerzege op een individuele afstand, was met haar tweede zilveren plak niet echt tevreden. ,,Vorige week wel, toen was ik echt superblij'', zei de 28-jarige rijdster bij de NOS. ,,Maar nu baal ik een beetje. Het podium went kennelijk snel.''
Leenstra stelde vrijdag in Utah op de ploegachtervolging met Melissa Wijfje en Van Beek een olympisch startbewijs op dit onderdeel veilig (tweede). ,,Dat was een zware race, vooral in de slotronde was ik leeg'', blikte ze terug. ,,Die wedstrijd zat vandaag nog in mijn benen. Ik voelde de vermoeidheid en daardoor moest ik Takagi in het laatste deel laten gaan. Het is heel knap wat ze dit seizoen laat zien. Ze is echt supersterk en bouwt haar races heel goed op.''
Olympisch kampioene Jorien ter Mors en Ireen Wüst ontbreken in Salt Lake City. Het topduo koos ervoor om zich in alle rust voor te bereiden op het cruciale olympisch kwalificatietoernooi eind deze maand in Thialf.