Opnieuw zilver voor Nederlandse schaatssters op achtervolging

29 jan 2021, 16:07 Sport
opnieuw zilver voor nederlandse schaatssters op achtervolging
ANP
Nederland heeft bij de tweede wereldbeker schaatsen in Heerenveen opnieuw zilver behaald op het onderdeel achtervolging voor vrouwenteams. De ploeg van bondscoach Jan Coopmans moest in de laatste race in de slotfase voorrang verlenen aan Canada, dat zegevierde met een baanrecord (2.54,64).
Namens Nederland verschenen Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten op het ijs. Zij finishten met een tijd van 2.55,58 eveneens onder het oude baanrecord van 2.55,77, dat Japan ruim drie jaar geleden reed. Vorige week kwam Wüst tijdens de eerste wereldbeker in actie met Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje. Dat drietal eindigde toen kort achter Canada (2.56,71) eveneens als tweede (2.57,04).
Schouten zegevierde vorig weekeinde op de massastart en op de 3000 meter (baanrecord: 3.57,15). Na haar eerste gouden medaille in het wereldbekercircuit op een reguliere afstand liet de marathonschaatsster nadrukkelijk weten dat ze ook heel graag in aanmerking wil komen voor de ploegachtervolging. Vrijdag kreeg Schouten haar kans in Heerenveen. Wie er over twee weken bij de WK afstanden namens Nederland in Thialf mogen rijden, is nog niet bekend.
Japan is olympisch en wereldkampioen bij de vrouwen op dit onderdeel. De Aziatische ploeg, met Johan de Wit als bondscoach, ontbreekt echter in de schaatsbubbel in Friesland. De Japanse schaatsbond vond het vanwege de coronacrisis niet raadzaam om deze winter naar Nederland te reizen.
Noorwegen reed vrijdag in het lege Thialf de derde tijd (2.58,22). De winst in het wereldbekerklassement was voor Canada, met Nederland op de tweede plek.