Organisatie spelen zweert dat olympisch dorp veilig is

19 jul 2021, 9:41 Sport
organisatie spelen zweert dat olympisch dorp veilig is
De organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio hebben maandag benadrukt dat het olympisch dorp "een veilige plaats is om te verblijven", nu er vrees in het land voor het oplopende aantal coronagevallen enkele dagen voor de openingsceremonie.
Twee Zuid-Afrikaanse voetballers en een video-analist zijn afgelopen weekeinde positief getest op het coronavirus in het dorp, zo maakten de organisatoren zondag bekend. Van nog eens 21 spelers en stafleden van de Zuid-Afrikaanse ploeg werd maandag, slechts drie dagen voor hun eerste wedstrijd, bekend dat ze in nauw contact stonden met de besmette ploeggenoot.
Maar de organisatoren van de Spelen bagatelliseerden het risico dat er een uitbraak zou ontstaan en zeiden dat er tot nu toe "geen noemenswaardige onregelmatigheden" zijn geweest. "Het IOC en Tokio 2020 zijn er absoluut duidelijk over dat het olympisch dorp een veilige plek is om te verblijven," vertelde woordvoerder Masa Takaya aan verslaggevers.
Takaya zei dat er tot nu toe 61 positieve gevallen zijn geweest die verband houden met de door de pandemie uitgestelde Spelen. "Maar dat is slechts een fractie van de duizenden tests die zijn uitgevoerd", voegde hij eraan toe.
De organisatoren zeiden dat de 21 leden van de Zuid-Afrikaanse ploeg is gevraagd om in hun kamers in het Olympisch dorp te blijven, nadat de drie positief waren getest op het virus.
Maandag kwam er een vierde coronabesmetting in het olympisch dorp aan het licht. De Tsjechische beachvolleyballer Ondrej Perusic heeft volgens zijn teamarts geen symptomen maar is wel in quarantaine geplaatst. Ook wordt onderzocht met welke mensen hij mogelijk nauw in contact is geweest.