Orie maakt zich zorgen om Kramer

17 dec 2019, 14:03 Sport
orie maakt zich zorgen om kramer
Of Sven Kramer zijn schaatsseizoen nog kan redden? "Ik zou het echt niet weten", reageert zijn coach Jac Orie. "Op dit moment gaat het vrij goed, hij kan zijn trainingen doen, maar zijn rug blijft een heel groot punt van aandacht. Het gaat nog niet zoals het moet. Eind deze maand na de NK afstanden in Thialf weten we meer."
Volgens Orie heeft Kramer zeker geen schaatstechnisch probleem. "Als je schaatst, gebeurt er in fysiek opzicht heel veel rondom je navel, om het zomaar even te zeggen. Daar zit je kern en je rug zit daar vlak achter. En als die rug dan niet wil, krijg je ook technische problemen, dat is in bijna elke sport zo. De problemen bij Sven komen dus niet voort uit zijn techniek. Het komt echt uit fysiek ongemak."
In zijn succesvolle loopbaan als schaatscoach is Orie naar eigen zeggen niet eerder met deze specifieke rugproblemen geconfronteerd. "Daarom baart het ons ook zorgen. We proberen voortdurend zijn trainingen aan te passen en hem zo goed mogelijk te belasten, maar je moet constant rekening houden met die rug. Er is geen peil op te trekken, zeker nadat hij in oktober in Inzell van zijn fiets werd gereden. Sindsdien zijn de klachten bij Sven heel instabiel."
Afgezien van zijn gammele rug staat Kramer er volgens Orie uitstekend voor. "Het klinkt een beetje gek, maar in conditioneel opzicht is hij misschien wel beter dan ooit. Als zijn rug het houdt, kan Sven bij de NK afstanden weer topprestaties leveren."