Paralympiërs maken grote sprong in medailleklassement

04 sep , 17:03 Sport
anp040924212 1
PARIJS (ANP) - De Nederlandse equipe op de Paralympische Spelen van Parijs heeft een grote sprong gemaakt in het medailleklassement. Dankzij liefst zeven gouden medailles, waarvan vijf in het parawielrennen, klom Nederland van de negende naar de vierde plaats. De ploeg onder leiding van chef de mission Esther Vergeer heeft nu zestien gouden, zeven zilveren en vijf bronzen medailles verzameld in en om de Franse hoofdstad.
China voert de lijst onbedreigd aan met 51 gouden medailles. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten volgen met respectievelijk 31 en 25 gouden plakken.
Het tijdrijden in Clichy-sous-Bois leverde goud op voor de wielrenners Daniel Abraham Gebru en Tristan Bangma met zijn piloot Patrick Bos, voor tribikester Marieke van Soest en de handbikers Mitch Valize en Jetze Plat. Ook was er goud voor dressuuramazone Demi Haerkens en het rolstoeltennisduo Sam Schröder en Niels Vink in de quad-klasse.
Nederland veroverde drie jaar geleden in Tokio 25 gouden medailles en eindigde daarmee als vijfde in het medailleklassement. De Paralympische Spelen eindigen zondag.