Paulis en Keijser pakken olympisch ticket

29 aug 2019, 13:04 Sport
paulis en keijser pakken olympisch ticket
ANP
Ilse Paulis en Marieke Keijser hebben bij de WK roeien in Linz de finale bereikt in de lichte dubbeltwee. Het Nederlandse duo verzekerde zich daarmee van deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. Paulis, die bij Rio 2016 olympisch goud veroverde met de inmiddels gestopte Maaike Head, en Keijser wonnen hun halve finale. Ze finishten voor de teams van Groot-Brittannië en Roemenië, die zich eveneens voor de A-finale plaatsten.
Paulis en Keijser behaalden vorige maand bij de wereldbekerfinale in Zevenhuizen het zilver. Dat was hun eerste gezamenlijke race nadat Keijser hersteld was van een rugblessure. Vorig jaar pakten ze de Europese titel.
Ook voor de vrouwen-vier-zonder ligt een ticket voor Tokio 2020 klaar. Veronique Meester, Ymkje Clevering, Karolien Florijn en Ellen Hogerwerf plaatsten zich, ook nog met de snelste tijd, voor de A-finale in Linz. Een topzesnotering, de eis van NOC*NSF, is daarmee verzekerd.
De Nederlandse dubbelvier plaatste zich met overmacht voor de finale en is daardoor eveneens zeker van deelname aan de Spelen. Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers wonnen hun halve eindstrijd. Zij vormen het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot. De boot werd dit jaar al Europees kampioen.
Voor de beide achten verliep de dag op de zijtak van de Donau wisselend. De vrouwen, vorig jaar nog vierde, slaagden er niet in zich via de herkansingen alsnog te plaatsen voor de finale. Ze bleven meer dan 10 seconden verwijderd van de tweede plaats in hun race, die een ticket voor de finale had opgeleverd. Daarin had olympische kwalificatie kunnen worden afgedwongen.
De mannen-acht krijgt die kans wel. De boot hield in de herkansing het team van Nieuw-Zeeland 3 seconden achter zich. Beide teams kwalificeerden zich voor de finale waarin verder Duitsland, Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten uitkomen. De Holland Acht moet in de finale één boot achter zich houden om te voldoen aan de kwalificatie-eis voor Tokio 2020.