Poels droomde altijd van etappezege in de Tour

16 jul 2023, 18:41 Sport
poels droomde altijd van etappezege in de tour
Wout Poels zag een droom uitkomen met de ritoverwinning in de vijftiende etappe van de Tour de France. De 35-jarige wielrenner van Bahrain Victorious kwam solo aan en boekte zijn eerste ritzege in de Tour. "Ik heb hier altijd van gedroomd en dat na alles wat er is gebeurd in de afgelopen vier weken", refereerde hij aan het overlijden van ploeggenoot Gino Mäder na een val in de Ronde van Zwitserland.
"Ik voelde me gisteren ook al heel goed en vandaag ook", zei Poels. "Ik heb slim gereden in de kopgroep en niet op alles gereageerd. Toen Wout van Aert ging dacht ik, ik moet mee, dit is mijn ticket naar de slotklim." Daar demarreerde Poels bij de Belg op het steile deel. "Ik wist dat ik hem op het steile stuk eraf moest rijden, anders krijg ik hem er niet meer vanaf. Toch mooi om zo'n renner eraf te rijden."
Poels gaf toe dat dit een jongensdroom was, nadat hij in 2016 al de klassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam had geschreven. "Als jonge renner droom je van de Tour. Vroeger kwam ik toevallig met mijn ouders bij de Tour uit en heb ik nog zo’n petje opgevangen. Nu doe ik zelf mee, voor de tiende keer alweer, en win je een rit. Ik heb een monument gewonnen en nu een Tourrit. Mooier kan niet."
De Limburger kende de slotklim nog goed. In 2016 was hij, toen nog rijdend voor Team Sky van kopman Chris Froome, ook heel goed in de etappe die eindigde in Saint-Gervais Mont-Blanc. "Ik mocht die dag voor eigen kansen gaan, maar toen viel Chris. Ik heb hem toen in de gele trui naar de finish geloodst. Deze klim ligt me wel."
Voor Poels is het de eerste ritzege in de Tour. Hij heeft een etappezege in de Ronde van Spanje op zijn naam staan, maar kwam toen in 2011 als tweede over de finish op de Anglirú. De Spanjaard Juan José Cobo raakte die ritzege later kwijt. In deze Tourrit kwam Poels wel als eerste over de streep.