Pogacar wint laatste rit en is opnieuw de beste in de Emiraten

26 feb 2022, 13:31 Sport
pogacar wint laatste rit en is opnieuw de beste in de emiraten
Tadej Pogacar heeft net als vorig jaar de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. Dat deed de 23-jarige Sloveen, kopman van UAE Team Emirates, in stijl door de laatste etappe te winnen.
Pogacar rekende op de Jebel Hafeet in een sprintje af met de Brit Adam Yates, die een eindzege van de tweevoudig Tour de France-winnaar nog probeerde te voorkomen. Pogacar hield zich echter staande en op de laatste meters fietste hij weg bij Yates, die al snel zijn meerdere erkende in de winnaar. Vorig jaar werden Pogacar en Yates ook eerste en tweede in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2020 wist Yates de wedstrijd wel te winnen.
Thymen Arensman was net als in de vorige bergrit de beste Nederlander. De renner van Team DSM finishte als dertiende op ruim een minuut van Pogacar en sloot de rittenkoers in de emiraten af als zestiende. Tom Dumoulin kon op de slotklim opnieuw niet volgen en verloor een kleine 5 minuten. De Australiër Chris Harper was de beste man bij Jumbo-Visma op de tiende plaats in de dagrangschikking.
Yates probeerde 3 kilometer onder de top Pogacar met een aanval kwijt te raken, maar de Sloveen reageerde alert. Yates' ploeggenoot Filippo Ganna, voorafgaand tweede in het klassement, was daarvoor al afgehaakt. Voorop konden alleen de Spanjaard Pello Bilbao en de Portugees João Almeida, de nieuwe ploeggenoot van Pogacar, weer aansluiten. Een tweede poging van Yates slaagde evenmin, waarna de kopman van UAE Team Emirates de thuiswedstrijd voor zijn ploeg opnieuw als winnaar kon afsluiten. Het verschil in het eindklassement met Yates bedroeg 22 seconden. Bilbao is op 48 seconden derde.
"Supermooi dat ik voor de derde keer op deze berg een rit kon winnen. Deze aankomst paste perfect bij mij", vertelde Pogacar, die woensdag bovenop de Jebel Jais ook al had gewonnen. Begin februari zag het er nog even somber uit voor de Sloveen, maar die herstelde goed van een opgelopen coronabesmetting. "Uiteraard was het winnen van deze wedstrijd een hoofddoel voor onze ploeg. Ik ben supertrots en dank mijn ploeggenoten die me goed hebben geholpen."