Price wint Dakar Rally met pijnlijke pols

17 jan 2019, 17:12 Sport
price wint dakar rally met pijnlijke pols
ANP
De Australiër Toby Price heeft de Dakar Rally bij de motoren gewonnen. De 31-jarige rijder uit het fabrieksteam van KTM deed dat met verve door in de tiende en laatste etappe van Pisco naar Lima in Peru te zegevieren. Ondanks een pijnlijke pols, waarmee hij de hele rally reed, weerstond hij de aanvallen van zijn overgebleven rivalen.
Voor Price is het zijn tweede eindzege in de beruchte woestijnrally; hij won voor het eerst in 2016. De Australiër kwam deze rally geleidelijk aan opzetten en nam pas na de achtste etappe de leiding in het algemeen klassement. De etappezege in de slotetappe was ook zijn enige dagsucces deze rally.
De Oostenrijker Matthias Walkner verdedigde zijn titel van 2018 met hand en tand, maar kwam tekort op Price. Hij werd derde in de laatste proef over 112 kilometer en belandde op de tweede plaats in de eindstand op 9.13 minuten van de winnaar.
Price kon het amper geloven dat hij na 5000 kilometer, verdeeld over tien loodzware etappes door veelal uitgestrekte zandvlaktes, de rally had gewonnen. ,,Het was de pijn waard'', zei hij op de website van Dakar. ,,Ook al voelt het nu of er vijf messen in mijn pols worden gestoken, deze overwinning doet de pijn vergeten. Ik had nooit gedacht dat ik de rally zou uitrijden, laat staan winnen'', aldus de Australiër, die ook de kracht van de KTM-motor bewees. Het was al de achttiende keer dat een coureur op een machine van Oostenrijks fabricaat Dakar won.
De Nederlandse motorrijders speelden geen rol in het klassement. Brabander Paul Spierings eindigde in zijn eerste deelname als beste Nederlander op de 27e plaats, op ruim 10 uur van Price.