Quintana wint rit, Dumoulin passeert Froome

25 jul 2018, 17:46 Sport
quintana wint rit dumoulin passeert froome
ANP
Nairo Quintana heeft de zeventiende etappe van de Tour de France gewonnen, een korte maar zware rit van Bagnères-de-Luchon naar Saint-Lary-Soulan. De finish lag na 65 kilometer bovenop de Col du Portet. Achter de Colombiaan van Movistar streden de klassementstoppers in de slotfase hun eigen gevecht. Geletruidrager Geraint Thomas was de grote winnaar. De Brit van Sky, derde achter de Ier Dan Martin, pakte inclusief bonificatie negen seconden op Tom Dumoulin. Beide renners namen wel duidelijk afstand van Chris Froome die 43 seconden na Dumoulin over de streep kwam. De Limburger van Sunweb klom hierdoor naar de tweede plaats in het klassement.
Het verschil tussen Thomas en Dumoulin bedraagt een kleine twee minuten. Er volgt vrijdag nog een bergrit en zaterdag een tijdrit om verschil te maken.
De alternatieve startopstelling, met net als in de motorsport de beste coureurs vooraan geposteerd, had geen invloed op het koersverloop. Zoals verwacht gingen de aanvallers en niet de klassementsmannen ervandoor en hield de Skyploeg de controle over het peloton. De Est Tanel Kangert mocht op avontuur gaan, gevolgd door onder anderen de Fransman Julian Alaphilippe.
Vanuit de groep-Thomas ging op de slotklim Quintana in de aanval. Dat lieten de klassementstoppers nog toe, maar toen Primoz Roglic ging, was Froome als enige mee in het wiel van de Sloveen. Het duurde even maar Dumoulin sloot weer aan bij het tweetal, met Thomas in zijn wiel. Op ruim 8 kilometer onder de top was het avontuur van Kangert voorbij. Quintana en de Pool Rafal Majka namen de kop over, met de Ier Daniel Martin in aantocht. Niet veel later ging Quintana in zijn eentje op jacht naar de ritwinst.
Daarachter moest Froome lossen toen Dumoulin versnelde. Thomas kon wel volgen en in de slotmeters nog wegrijden bij zijn voornaamste concurrent.
Voor Quintana was het zijn tweede ritzege ooit in de Tour. De eerste boekte nij in 2013, toen als 23-jarige belofte voor de toekomst.