Raonic had tenniscarrière al opgegeven en leeft van dag tot dag

14 jun 2023, 8:08 Sport
raonic had tenniscarriere al opgegeven en leeft van dag tot dag
Milos Raonic had zijn tenniscarrière eigenlijk al opgegeven. Toch maakt de 32-jarige Canadees deze week, na een absentie van bijna twee jaar en een periode van veel tegenspoed, zijn rentree in Rosmalen.
Alsof hij nooit was weggeweest vuurde Raonic maandag de ene na de andere service af. Vijftien aces sloeg hij en hij liet zien nog tot veel in staat te zijn. Maar een tegensputterend lichaam zorgt ervoor dat de voormalig nummer 3 van de wereld, die in juli van 2021 in Atlanta voor het laatst in actie kwam, momenteel van dag tot dag leeft.
"Op een bepaald moment was het zelfs de vraag of ik in het dagelijks leven nog wel normaal zou kunnen lopen. Er waren dagen dat ik tegen mijn omgeving zei: 'ik ben er klaar mee. Het zit er niet meer in'. Ik heb alleen mijn tennispensioen niet naar de ATP gecommuniceerd, zodat ik mijn rechten zou behouden. Al was het op dat moment een beetje 'wishful thinking' dat ik ooit nog zou spelen", bekende Raonic na zijn zege in de eerste ronde op de Serviër Miomir Kecmanovic: 6-3 6-4.
De afgelopen jaren werd Raonic geplaagd door een slepende achillespees- en een kuitblessure en tot overmaat van ramp brak hij tijdens zijn revalidatie ook nog een teen. Toch baarde Raonic enkele weken geleden opzien door zijn 'bevroren ranking' te gebruiken voor het toernooi van Rosmalen. Hij wilde graag in Brabant spelen omdat zijn vrouw van Belgische komaf is.
De voornaamste reden om terug te keren is omdat Raonic hoe dan ook nog een keer wilde deelnemen aan Wimbledon. "Dat toernooi heeft voor altijd een speciaal plekje in mijn hart. Daar heb ik vaak mijn beste tennis kunnen spelen", aldus de finalist van 2016.
"En ik wil nog een keer aan het masterstoernooi van Toronto meedoen, wat om de hoek ligt van waar ik ben opgegroeid. Ik heb met mijn ouders een land verlaten tijdens een oorlog en we hebben in Canada een nieuw bestaan opgebouwd. Mijn ouders hebben vroeger veel voor mij opgeofferd. Het zou prachtig zijn als ik daar, waar het voor mij als kleine jongen is begonnen, nog een keer zou kunnen spelen terwijl zij op de tribune zitten."
Te ver vooruitkijken wil Raonic niet. "Ik heb geen idee hoe ik me over twee dagen of over twee weken voel. Het is nu een kwestie om alles van dag tot dag te bekijken", aldus de winnaar van acht toernooien. "Maar Wimbledon en Toronto ga ik hoe dan ook spelen, hoeveel pijn ik ook heb."
Donderdag neemt Raonic het in Rosmalen in de tweede ronde op tegen de Australiër Jordan Thompson.