Remise voor Giri, nieuwe nederlaag Carlsen in Tata Steel Chess

19 jan 2023, 19:53 Sport
remise voor giri nieuwe nederlaag carlsen in tata steel chess
ANP
De Nederlandse schaker Anish Giri heeft in de vijfde ronde van Tata Steel Chess remise gespeeld tegen het 17-jarige Indiase talent Rameshbabu Praggnanandhaa. De partij in de Johan Cruijff ArenA duurde ruim 5 uur. Na 47 zetten besloten de grootmeesters het punt te delen.
Achtvoudig winnaar Magnus Carlsen moest verrassend genoeg zijn tweede nederlaag incasseren in het internationale schaaktoernooi. De Noorse nummer 1 van de wereld speelde met wit, maar liet zich aftroeven door de Oezbeek Nodirbek Abdoesattorov. Carlsen stond urenlang in verloren positie, maar weigerde op te geven. Pas na 60 zetten capituleerde hij. Het was acht jaar geleden dat hij in één toernooi twee keer verloor.
Giri kwam met zijn derde remise van het toernooi op 3,5 punten en moest de koppositie overdragen aan Abdoesattorov, die op 4 punten is gekomen. Carlsen bungelt onderin met 2 punten.
Giri is bezig aan een sterk Tata Steel Chess, dat voor de vijfde ronde zijn vaste standplaats Wijk aan Zee had ingeruild voor het voetbalstadion van Ajax. De 29-jarige nummer 7 van de wereld won eerder van de 16-jarige Dommaraju Gukesh uit India en stuntte in de vierde ronde met een zege op Carlsen.
"Die overwinning op Carlsen heeft veel zelfvertrouwen gegeven en motiveert me enorm, maar na vijf ronden zegt de tussenstand mij nog niet zoveel. Ik durf wel te zeggen dat ik me heel goed voel en goed speel’’, zei Giri kort na de partij.
"Er is een verandering gaande in de top van het schaken. De oude generatie zakt wat af en een jonge generatie is in opkomst. Ik zit er mooi tussenin. Ik heb veel energie, heb inmiddels de nodige ervaring en hoop de komende jaren nog veel moois te laten zien. Uiteraard wil ik Tata Steel Chess winnen, maar als het dit jaar niet gebeurt, kan het volgend jaar ook nog.’’
Giri zat lang aan het bord tegen Praggnanandhaa, maar er gebeurde volgens hem niet veel in de partij. "Er was niet veel aan de hand. Ik was goed voorbereid en heb in het begin van de partij even gedacht dat de winst mogelijk was, maar er diende zich niet echt een kans aan’’, aldus de Nederlandse grootmeester, die vrijdag in de zesde ronde met de 19-jarige Arjun Erigaisi uit India weer een jong talent treft. "Ik heb er al over nagedacht, maar vanavond ga ik door met de voorbereiding. Vooral de opening is een belangrijk element in langzame partijen."