Ritzege Wellens in Giro

08 mei 2018, 17:57 Sport
ritzege wellens in giro
De Belgische wielrenner Tim Wellens heeft de vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen, de eerste op Italiaanse bodem. De renner van Lotto-Soudal was de snelste in een sprint bergop na een rit over 202 kilometer van Catania naar Caltagirone. De Canadees Michael Woods werd tweede, de Italiaan Enrico Battaglin van LottoNL-Jumbo eindigde als derde. De Australiër Rohan Dennis (BMC) finishte in de eerste groep en blijft leider.
Tom Dumoulin staat tweede op één seconde. De titelverdediger finishte als elfde, op vier tellen van Wellens. Hij finishte in dezelfde tijd als Dennis. Wel won hij zeventien seconden op Chris Froome, misschien wel zijn belangrijkste concurrent in deze Giro. In het algemeen klassement koestert de Limburger nu een voorsprong van 54 tellen op de viervoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk. ,,Dat is mooi", zei Dumoulin. ,,Maar het zegt me niet zo veel. Dit soort aankomsten ligt mij beter dan Froome. Ik wilde eigenlijk om de ritzege sprinten maar zat aanvankelijk te ver van achteren. Al is het lastig winnen van Wellens op dit terrein."
De Belgische ritwinnaar was de snelste op het afsluitende heuveltje. De winnaar van de Brabantse Pijl vierde zijn vijfde zege van dit jaar en klom naar de vierde plaats in het algemeen klassement, op negentien seconden van lijstaanvoerder Dennis. De roze trui ligt voor hem misschien voor het grijpen de komende twee dagen in Sicilië. ,,Wie weet", reageerde hij. ,,Al is die beklimming van donderdag naar de Etna wel heel zwaar."
Vijf renners, onder wie de Fransman Quentin Jauregui en de Rus Maxim Belkov, gingen vroeg in de aanval. Het vijftal liep nooit heel ver uit, maar hield wel tot een kleine 20 kilometer voor de streep stand. Onder aanvoering van de ploeg Mitchelton-Scott (Simon Yates) en UAE Team Emirates (Fabio Aru) werd de ene na de andere vluchter ingerekend. In de laatste 10 kilometer probeerde de Italiaan Valerio Conti weg te rijden uit wat er over was van het peloton.
Zijn poging strandde op 3 kilometer voor de streep waarna de specialisten zich voorin meldden. De Brit Yates en zijn Colombiaanse ploeggenoot Esteban Chaves lieten zich voorin zien. Maar Wellens was de snelste.