Roglic behoudt leiding na laatste bergrit in Ronde van Spanje

07 nov 2020, 17:19 Sport
roglic behoudt leiding na laatste bergrit in ronde van spanje
ANP
Wielrenner Primoz Roglic heeft de tweede eindzege in de Ronde van Spanje voor het grijpen. De Sloveen van Jumbo-Visma verdedigde met succes zijn voorsprong in de laatste bergrit van de Vuelta. De zeventiende etappe met finish op de Alto de la Covatilla werd gewonnen door de Fransman David Gaudu.
De Ecuadoraan Richard Carapaz pakte met een aanval op de slotklim 21 seconden op Roglic, maar dat was niet genoeg om de Sloveen uit de leiderstrui te rijden. Roglic heeft met alleen de vlakke etappe naar Madrid nog te gaan 24 seconden voorsprong over op Carapaz en 47 op de Brit Hugh Carthy.
Een groep van ruim dertig renners kreeg vroeg in de etappe de zegen van het peloton. Jumbo-Visma stuurde Lennard Hofstede mee in de kopgroep. Aan de voet van de slotklim waren er nog zestien vluchters over, met nog ruim twee minuten voorsprong. De Spanjaard Ion Izagirre loste zijn overgebleven medevluchters Gino Mäder en Mark Donovan, maar werd ingehaald door de Fransman Gaudu, die zijn tweede ritzege pakte in deze Vuelta.
Roglic verloor eerder in deze Vuelta bij de aankomst naar Aramón Formigal en op de beklimming van de Angliru tijd, wat hem beide keren de leiderstrui kostte. Hij begon aan de laatste bergrit met 45 seconden voorsprong op Carapaz en 53 seconden op Carthy. Die marge had hij vooral veroverd via bonificatieseconden en in de tijdrit.
Op de slotklim hield de Sloveen aanvankelijk de controle met zijn ploeg. Op zo'n 5 kilometer onder de top viel Carthy enkele keren aan en sprong Carapaz mee. Roglic verdedigde, maar hij moest alles uit de kast halen bij een demarrage van Carapaz in de laatste 3 kilometer.
Roglic zag de klimmer van Ineos-Grenadiers in de verte verdwijnen en kreeg nog even hulp van Hofstede. Op de finish hield hij 24 seconden van zijn marge over en voorkwam daarmee dat hij net als in de Tour de France dit jaar op de voorlaatste, maar beslissende etappe alsnog zijn leiderstrui kwijtraakte. Toen was dat in een tijdrit aan zijn landgenoot Tadej Pogacar.
De kopman van Jumbo-Visma is de eerste renner sinds de Spanjaard Roberto Heras in 2004 die de eindzege van de Vuelta twee keer op rij gaat pakken.