Roglic heeft derde Vuelta-zege na laatste bergrit bijna binnen

04 sep 2021, 17:50 Sport
roglic heeft derde vuelta zege na laatste bergrit bijna binnen
ANP
De Sloveense wielrenner Primoz Roglic heeft zijn derde eindzege op rij in de Ronde van Spanje bijna binnen. De kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma eindigde in de laatste bergrit als tweede, achter de Fransman Clément Champoussin. De 23-jarige renner van AG2R-Citroën was op 1,5 kilometer van de finish op de Alto Castro de Herville weggesprongen uit de voorste groep.
Roglic kwam 6 seconden later als tweede over de finish en breidde zijn royale voorsprong in het algemeen klassement uit. De Vuelta eindigt zondag met een tijdrit over 33,8 kilometer naar Santiago de Compostella. Roglic (31) is de olympisch kampioen tijdrijden van Tokio. Hij schreef de Vuelta de afgelopen twee jaar op zijn naam en kan zondag zijn 'hattrick' voltooien.
De Sloveen heeft 2 minuten en 38 seconden voorsprong op de Spanjaard Enric Mas (Movistar), de Australiër Jack Haig (Bahrain-Victorious) schoof op naar de derde plaats in het klassement op 4.48 van Roglic.
De twintigste etappe ging over 202,2 kilometer, van Sanxenxo naar de Alto Castro de Herville, en telde vijf beklimmingen. Al vroeg in de rit ontstond een kopgroep van zestien renners. Zij reden een voorsprong van ruim 11 minuten bij elkaar, maar onder aanvoering van de Ineos-ploeg van Egan Bernal en Adam Yates (respectievelijk vijfde en zesde in het klassement) kwam het peloton in het tweede deel van de rit met daarin alle beklimmingen snel dichterbij.
Op zo'n 60 kilometer van de finish plaatse Yates de eerste aanval vanuit de groep met de klassementsrenners. Roglic kon echter eenvoudig volgen en kwam geen moment in de problemen. Dat gold wel voor Miguel Ángel López, donderdag winnaar van een zware bergetappe en de nummer 3 van het algemeen klassement. De Colombiaanse klimmer van Movistar verloor de aansluiting met zijn rivalen en zag een podiumplaats daardoor uit zicht verdwijnen. López was daar zo teleurgesteld over, dat hij in de slotfase van de etappe zijn fiets aan de kant zette en weigerde om verder te gaan.
Vooraan hield de Zuid-Afrikaan Ryan Gibbons (Team Emirates) het uit de oorspronkelijke kopgroep het langste vol. Gibbons werd pas in de laatste kilometer teruggepakt door het groepje van Roglic. Champoussin verraste de klassementsmannen met een aanval in de laatste 2 kilometer. De Fransman sprong weg en niemand reageerde. Het leverde hem de grootste zege in zijn carrière op.