Royale zege handbalsters in Griekenland

29 sep 2019, 17:23 Sport
royale zege handbalsters in griekenland
ANP
De Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede kwalificatiewedstrijd voor het EK van volgend jaar met overtuigende cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade versloeg Griekenland in Kozani met 43-18. Drie dagen eerder was Oranje in Eindhoven de EK-kwalificatie begonnen met winst op Oostenrijk (32-24).
Tegen de Oostenrijkse vrouwen was de stand halverwege nog in balans (13-13), maar in en tegen Griekenland trok de ploeg van Mayonnade de wedstrijd al in de eerste helft naar zich toe. Oranje ging rusten met een voorsprong van 21-13. In de tweede helft liep de nummer 3 van het laatste EK steeds verder weg bij de Grieken.
Laura van der Heijden en de talenten Bo van Wetering en Zoë Sprengers (beiden 19 jaar) namen ieder vijf doelpunten voor hun rekening. Debbie Bont en Angela Malestein gooiden beiden vier keer raak. Mayonnade gaf heel wat talenten veel speeltijd in Kozani en de Franse trainer zag dat zijn ploeg daar niet minder van werd.
Oranje vervolgt de kwalificatiereeks in maart met twee wedstrijden tegen Spanje. De nummers 1 en 2 van de groep plaatsen zich voor het EK, in december 2020 in Noorwegen en Denemarken. De handbalsters pakten in 2016 zilver op het EK en twee jaar later brons. Bij de WK's van 2015 en 2017 was er ook respectievelijk zilver en brons voor de ploeg die op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro net naast de medailles greep (vierde).