Schaaktoernooi Tata Steel gaat door ondanks corona

07 dec 2020, 9:50 Sport
schaaktoernooi tata steel gaat door ondanks corona
Het schaaktoernooi Tata Steel Chess gaat in januari door. Dat heeft de directie van het staalconcern besloten na overleg met de schaakbond KNSB, NOC*NSF en de lokale en regionale overheid. Daaruit kwam naar voren dat een toernooi met veertien grootmeesters met inachtneming van de coronamaatregelen mogelijk is. Het wordt de 83e editie van het evenement dat bekendstaat als het Wimbledon van het schaken.
De organisatie meldt dat de Nederlandse grootmeester Anish Giri meedoet in Wijk aan Zee, andere namen volgen spoedig. Door de beperkingen rondom het coronavirus vervalt de aan het toernooi gekoppelde challenger en zijn er ook geen amateurwedstrijden. Ook het uitstapje naar een andere locatie ontbreekt.
Toernooidirecteur Jeroen van den Berg is uiteraard verheugd over het doorgaan. "Er zijn sinds dit voorjaar wereldwijd zoveel schaakevenementen afgelast of omgezet in online rapidtoernooien, dat spelers en schaakliefhebbers echt snakken naar grote toernooien die wél achter het bord worden gespeeld. Met het Tata Steel Chess Tournament 2021 worden ze in januari op hun wenken bediend."
Omdat er slechts veertien schakers in actie komen, wordt gekozen voor een speciale opstelling die de grootmeesters letterlijk en figuurlijk in het middelpunt van de aandacht plaatst, zo meldt de organisatie. Daarbij worden tal van voorzorgsmaatregelen getroffen om het evenement 'coronaveilig' te maken voor spelers, staf en eventuele bezoekers.
Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee, van 15 tot en met 31 januari.