Schaatser Bergsma heeft met snelle 10.000 meter titel terug

31 okt 2021, 14:11 Sport
schaatser bergsma heeft met snelle 10 000 meter titel terug
Schaatser Jorrit Bergsma heeft bij de NK afstanden de titel gepakt op de 10.000 meter. De 35-jarige Fries van Team Zaanlander won overtuigend in een tijd van 12.39,67. In een rechtstreeks duel versloeg Bergsma titelverdediger Marwin Talsma, die derde werd in 12.50,91. Patrick Roest pakte met 12.48,05 het zilver.
Het is de tweede nationale titel voor Bergsma op deze NK afstanden. Hij werd vrijdag Nederlands kampioen op de 5000 meter met een toptijd van 6.07,30. Bergsma, de olympisch kampioen van Sotsji 2014 op de langste afstand, pakte op de slotdag van de NK zijn zevende titel op de 10 kilometer. Hij leek vorig jaar ook de titel te hebben gewonnen, maar werd na afloop gediskwalificeerd wegens een verkeerde wissel. Daardoor ging de titel toen naar Talsma.
Bergsma reed zaterdagavond nog de marathon in Enschede, waar hij als tiende eindigde. Dat weerhield hem er niet van halverwege de 10 kilometer te versnellen. Hij nam afstand van Talsma en dook in de rondjes van 29 seconden. Bergsma sloot zelfs af met een ronde van 28 seconden. Met de vierde tijd ooit gereden op de 10 kilometer in Thialf liet hij zien helemaal klaar te zijn voor het olympische seizoen en voor de strijd met de Zweedse wereldrecordhouder Nils van der Poel en olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen uit Canada.
Patrick Roest, Nederlands recordhouder op de 10.000 meter, bleef lang binnen enkele seconden van de tijd van Bergsma en versnelde ook licht in het tweede deel van zijn race. Roest, eerder tweede op de 5000 meter, kwam uiteindelijk uit op zijn derde tijd ooit in Heerenveen.
Sven Kramer, die zich had afgemeld voor de 10 kilometer, plaatste zich door deze uitslag definitief voor de wereldbekerwedstrijden op de 5000 meter. De drievoudig olympisch kampioen op deze afstand was vrijdag als vijfde geëindigd en daardoor voor een wereldbekerticket afhankelijk van wie er eerste en tweede werden op de 10 kilometer. Dat bleken uiteindelijk Bergsma en Roest te zijn, die zich al hadden geplaatst.