Schaatser Bergsma pakt 2e Nederlandse marathontitel op kunstijs

01 jan 2022, 19:16 Sport
schaatser bergsma pakt 2e nederlandse marathontitel op kunstijs
Schaatser Jorrit Bergsma heeft in Alkmaar voor de tweede keer de Nederlandse marathontitel op kunstijs veroverd. De Friese stayer bleek in de eindsprint na een loodzware race over 150 ronden over de sterkste benen te beschikken. Mats Stoltenborg eindigde als tweede en Niels Overvoorde kwam als derde over de finish.
Bergsma was in 2015 voor de eerste keer de beste in deze discipline. Hij toonde zaterdag op ijsbaan De Meent opnieuw aan dat hij momenteel in een uitstekende vorm verkeert. De olympisch kampioen van 2014 op de 10.000 meter werd door alle rivalen nauwlettend in de gaten gehouden, maar slaagde er in de slotfase toch in op zijn eigen manier de race naar zijn hand te zetten. Hij rekende vastberaden koploper Stoltenborg in waarna hij op kracht en techniek zegevierde.
"Het was echt superzwaar", bekende Bergsma bij de NOS. "Ik heb een tijdje geen marathons gereden, terwijl de andere jongens wel echt in die duurmodus zitten. Dus het sloeg op een gegeven moment wel op mijn benen. Maar iedereen had het moeilijk op dit ijs."
Bart Hoolwerf mocht uit een kopgroepje van tien man niet meesprinten om de titel. De Nederlands kampioen op de massastart werd door de jury in de eindfase uit de race gehaald nadat hij was gevallen en weer opgekrabbeld. Hoolwerf dacht na een korte neutralisatie weer te kunnen aansluiten bij de leiders, maar moest tot zijn grote frustratie de wedstrijd toch verlaten. Daarna sloeg de slimme Bergsma hard toe.
Afgelopen week stelde de 35-jarige routinier tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen startbewijzen bij de Winterspelen op de 5000 en 10.000 meter veilig. Bergsma komt normaal gesproken in China ook op de olympische massastart in actie. Hij staat naar eigen zeggen ook open voor een optreden in Beijing op de ploegachtervolging. De Nederlandse schaatsbond (KNSB) maakt op korte termijn de definitieve olympische selectie voor de langebaanwedstrijden bekend.
"Dit was voor mij een heel mooie week", sprak Bergsma glunderend. "Het is daardoor nu al een heel mooi seizoen. Ik hoop het nog wat mooier te maken, maar tot dusver gaat het echt top."
Eerder op de dag prolongeerde Irene Schouten, die evenals Bergsma tot de ploeg van coach Jillert Anema behoort, in Alkmaar haar marathontitel bij de vrouwen.