Schaatser Scheperkamp voor het eerst Europees kampioen sprint

07 jan 2023, 14:10 Sport
schaatser scheperkamp voor het eerst europees kampioen sprint
Merijn Scheperkamp is in Hamar voor het eerst Europees sprintkampioen geworden. De 22-jarige schaatser werd met 1.09,00 tweede op de afsluitende 1000 meter en bleef daarmee in de sprintvierkamp Hein Otterspeer en Marten Liiv uit Estland voor.
De 1000 meter werd gewonnen door Otterspeer. Die maakte met 1.08,66 nog iets goed van de achterstand die hij had opgelopen door een mislukte tweede 500 meter. Daardoor was hij van de eerste naar de vijfde plek in het klassement gezakt.
Otterspeer passeerde met zijn 1000 meter de Italiaan David Bosa en Kai Verbij. Hij bleef ook Liiv, die finishte in 1.09,24, nog net voor en pakte net als twee jaar geleden zilver op het EK sprint. Verbij kwam tot 1.09,34 en moest genoegen nemen met de vierde plaats op de 1000 meter en in het klassement.
Voor Scheperkamp is het de eerste titel. Vorig jaar moest hij bij de EK afstanden in Heerenveen genoegen nemen met zilver op de 500 meter achter de Pool Piotr Michalski. Op het NK sprint anderhalve week geleden eindigde Scheperkamp als tweede achter Otterspeer.
"Er stond een enorme druk op in de laatste rit en dan moet je het nog maar even doen", zei Scheperkamp met een grote glimlach na het behalen van zijn eerste grote internationale prijs. "Ik ben heel blij dat het is gelukt." De sleutel voor de zege lag volgens de schaatser op de tweede 500 meter. "Op die 500 meter kon ik Hein onder druk zetten en het toernooi naar mijn hand zetten. Dat is mooi."
Scheperkamp hield het hoofd koel tijdens de tweede dag en was vooral heel constant in de sprintvierkamp. "Ik zei voor het begin van het toernooi dat wie wil winnen vier constante races moet rijden en dat heb ik gedaan. Ik ben tweede, tweede, eerste en tweede geworden en dan ben ik de verdiende winnaar, denk ik."