Schaatsster Golikova snelt naar zege op 500 meter in Calgary

11 dec 2021, 21:24 Sport
schaatsster golikova snelt naar zege op 500 meter in calgary
De Russische schaatsster Angelina Golikova heeft voor de eerste keer dit seizoen een wereldbekerrace op de 500 meter gewonnen. De wereldkampioene op dit onderdeel zegevierde op het snelle Canadese ijs in een persoonlijk record van 36,66 seconden. Ze verbeterde tevens het nationale record op deze afstand.
Olympisch kampioene Nao Kodaira pakte zilver in 36,76. De Japanse eindigde vrijdag achter de Russin Olga Fatkoelina (36,72) eveneens als tweede. De Amerikaanse Erin Jackson, dit seizoen winnares van vier wereldbekerraces op de 500 meter, finishte zaterdag als derde in 36,92. Fatkoelina ging niet van start in de tweede manche. Jackson leidt in het wereldbekerklassement.
Namens Nederland reden Dione Voskamp en Michelle de Jong in de vijfde rit tegen elkaar. Beiden lieten een persoonlijk record noteren. De Jong won het onderlinge duel in een tijd van 37,52, goed voor de twaalfde plaats. Voskamp belandde met 37,57 op de dertiende plek. Marrit Fledderus reed met 37,90 de vijftiende tijd.
Letitia de Jong eindigde in de B-divisie als derde (37,92). Femke Beuling belandde in deze groep op de tiende plaats met een tijd van 38,29.
Nederlands kampioene Jutta Leerdam en Femke Kok ontbreken in Calgary. Ze geven de voorkeur aan een trainingsprogramma op weg naar het olympisch kwalificatietoernooi, eind deze maand in Heerenveen.
In de wereldbekerstand na vier toernooien staan Kok (dertiende), Michelle de Jong (veertiende), Voskamp (vijftiende) en Leerdam (zestiende) in de top twintig. Daardoor mogen er drie Nederlandse sprintsters bij de Winterspelen in Beijing op de 500 meter in februari van start gaan.