Schaatsster Kok wint eerste 500 meter in Thialf met sterke tijd

27 dec 2020, 14:42 Sport
schaatsster kok wint eerste 500 meter in thialf met sterke tijd
ANP
Schaatsster Femke Kok heeft bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen de eerste 500 meter op haar naam geschreven. Dat deed de Nederlands kampioene op deze afstand met een prima tijd. De 20-jarige Friezin finishte in een persoonlijk record van 37,08 seconden.
Dat is de tweede tijd ooit gereden in Thialf. Alleen de Russin Angelina Golikova was in maart van dit jaar sneller in de Friese schaatstempel (37,02). Het Nederlands record is 37,06 en staat al bijna acht jaar op naam van Thijsje Oenema, die deze toptijd in Salt Lake City reed.
Jutta Leerdam, tegenstandster van Kok in de voorlaatste rit, moest zich voor de vijfde keer dit seizoen gewonnen geven op de 500 meter. De Nederlands kampioene op de sprintvierkamp klokte 37,24, eveneens een persoonlijk record. Michelle de Jong verbeterde zichzelf met 37,79 eveneens en reed daarmee de derde tijd.
Later op zondag volgt de tweede 500 meter voor vrouwen. De top 3 van het klassement plaatst zich voor de WK afstanden half februari in Thialf, waarbij de beste tijd in de twee gereden manches telt. De top 5 verdient (ook) tickets voor de twee wereldbekers in januari in Heerenveen.
Door de lage luchtdruk in Heerenveen en de goede ijskwaliteit in Thialf zijn zondag snelle tijden mogelijk. De twaalf ritten in de eerste manche van de 500 meter leverden liefst dertien persoonlijke records op. Zaterdag verbeterde Patrick Roest op de 5000 meter al zijn eigen baanrecord (6.08,21).
"Het was een supermooie rit tegen Jutta", sprak Kok glunderend bij de NOS. "We jagen elkaar goed op. Jammer dat het net geen baanrecord en ook geen Nederlands record was. Maar we krijgen nog een kans. Het zou geweldig zijn om in één keer beide records te verbreken."
Voor de EK sprint, half januari in Thialf, zijn nog twee startbewijzen te vergeven. Die gaan naar de eerste twee in een gecombineerd klassement van de 500 meter en 1000 meter. Leerdam is als Nederlands sprintkampioene al verzekerd van een EK-ticket. De 1000 meter wordt maandag verreden.