Schaatsster Kok zorgt voor eerste Nederlandse goud op 500 meter

03 mrt 2023, 21:32 Sport
schaatsster kok zorgt voor eerste nederlandse goud op 500 meter
Femke Kok heeft bij de WK afstanden in Heerenveen als eerste Nederlandse schaatsster de wereldtitel veroverd op de 500 meter. De 22-jarige Friezin kwam tot een tijd van 37,28 en bleef daarmee Vanessa Herzog uit Oostenrijk (37,33) en landgenote Jutta Leerdam (37,54) voor.
Het is de eerste keer dit seizoen dat Kok het podium haalde. In de wereldbekerwedstrijden was een vierde plaats dit seizoen haar beste resultaat. Kok won bij de WK afstanden in 2021 zilver op de 500 meter achter de nu afwezige Russin Angelina Golikova.
Kok opende met 10,35 razendsnel in haar rit tegen Kurumi Inagawa uit Japan. Die snelheid hield ze goed vast en ze bleef haar tegenstandster dan ook ruim voor. Alleen Herzog was ook net iets sneller in de ronde.
Voor Leerdam is het de eerste WK-medaille ooit op de 500 meter. Ze versloeg in haar rit Kim Min-sun uit Zuid-Korea die vijf van de zes wereldbekerwedstrijden had gewonnen. Na een sterk laatste stuk was Leerdam net iets rapper, maar ze kwam niet in de buurt van de tijd van Kok. Michelle de Jong zette in de laatste rit 37,86 neer. Daarmee werd de ploeggenote van Kok zevende.
Kok gaf in een eerste reactie bij de NOS aan dat het "het hele seizoen zo slecht ging". "Dat het er nu uit komt, is geweldig."