Schaatsster Leerdam net naast podium op 1000 meter in Stavanger

19 nov 2021, 17:35 Sport
schaatsster leerdam net naast podium op 1000 meter in stavanger
Schaatsster Jutta Leerdam is bij de wereldbekerwedstrijd in Stavanger als vierde geëindigd op de 1000 meter. De 22-jarige Zuid-Hollandse kwam tot 1.15,22 minuut. De zege ging net als vorige week in Polen naar de Amerikaanse Brittany Bowe, die kwam tot 1.14,16.
Leerdam verbeterde zich wel ten opzichte van haar vijfde plaats een week eerder. Ireen Wüst eindigde als negende met 1.16,14. Femke Kok werd zeventiende met 1.17,57.
Bowe bleef net als een week eerder de twee Japanse schaatssters Miho Takagi en Nao Kodaira voor. De Amerikaanse was met haar nieuwe baanrecord duidelijk sneller dan de 1.15,01 van Takagi, die met een snelle slotronde Leerdam nog versloeg. Kodaira reed de derde tijd met 1.15,16.
Leerdam greep naast de medailles, maar kon wel positieve punten uit haar race halen. "Ik voelde meer potentie, de eerste 600 meter ging heel erg goed", zei Leerdam bij de NOS. "Dat geeft wel een bepaalde rust. Die voelde ik ook in mijn slag. Ik baalde wel een beetje van mijn laatste rondje, ik wilde te graag naar de finish."
Het gat met winnares Bowe was wel een stuk kleiner dan een week eerder bij de wereldbekerwedstrijd in Polen, maar Leerdam zei vooral naar haar eigen rit te kijken. "Daar zit nog veel meer rek in."
Femke Kok kon net als een week eerder niet meedoen om de medailles. "Het was weer slecht. De opening en het eerste rondje gingen nog wel, maar de slotronde was een drama. Ik ben nog steeds niet fit, balen dat dat nu gebeurt" zei Kok, die aangaf na de rit ook duizelig te zijn geweest. "Aan de andere kant weet ik ook dat ik snel van diepe dalen naar hoge pieken kan gaan."
Eerder op de dag had Lotte van Beek de B-divisie gewonnen op de 1000 meter. De 29-jarige schaatsster mocht starten wegens de afmelding van Antoinette de Jong, die later nog start gaat op de 5000 meter. Ze kwam tot 1.16,65.