Schaatsster Schouten pakt ook nationale titel op 5000 meter

01 nov 2020, 15:15 Sport
schaatsster schouten pakt ook nationale titel op 5000 meter
Schaatsster Irene Schouten heeft bij de NK afstanden in Heerenveen haar tweede titel veroverd. De 28-jarige stayer van Team Zaanlander was ook de beste op de 5000 meter. De tweevoudig wereldkampioene op de massastart zegevierde in een tijd van 6.55,94. Daarmee was ze ruim vijf seconden sneller dan Reina Anema, die in 7.01,37 als tweede eindigde. Carlijn Achtereekte pakte brons met een tijd van 7.01,62.
Schouten won zaterdag in het lege Thialf al de 3000 meter. Dat was haar eerste Nederlandse titel op een klassieke afstand op de langebaan. De succesvolle marathonschaatsster veroverde op de massastart al wel zeven keer NK-goud.
"Zo, dat is twee", sprak Schouten glunderend bij de NOS. "Ik wist dat ik veel kans maakte, omdat ik gewoon heel goed in vorm ben. Maar ja, dan moet je het nog wel even doen. Ik was voor de start erg nerveus, omdat ik het zo graag wilde laten zien. Maar het ging gelukkig goed."
Doordat het marathonschaatsen vanwege de coronacrisis dit seizoen nog niet op gang is gekomen, kan Schouten zich voorlopig op de langebaan concentreren. En dat pakt opmerkelijk succesvol uit. "Soms hoor ik wel eens dat Irene alleen in het peloton kan schaatsen. Nu kunnen de mensen ook zeggen dat ik het alleen kan. Dat is heel mooi. Maar een titel op de massastart of op de marathon vind ik even mooi. Ik blijf me ook daarop focussen."
Met Schouten beleefde ook Anema een prima NK. De 27-jarige Friezin pakte op de 3000 meter eveneens zilver. Dat was haar eerste medaille ooit bij dit toernooi. Achtereekte daarentegen behaalde voor het vijfde opeenvolgende jaar brons op de 5000 meter en veroverde ook al eens drie keer zilver. De olympisch kampioene op de 3000 meter wacht echter nog altijd op haar eerste NK-goud op de langste afstand.
De onttroonde Esmee Visser moest met de vierde plek genoegen nemen (7.02,06). De olympisch kampioene op de 5000 meter stelde op de 3000 meter (elfde) ook al danig teleur.