Schaatsteam Clafis naar geschillencommissie

19 dec 2017, 16:10 Sport
schaatsteam clafis naar geschillencommissie
Team Clafis van schaatser Jorrit Bergsma en coach Jillert Anema stapt naar de geschillencommissie van de KNSB. De ploeg is het niet eens met de selectievolgorde die wordt gehanteerd voor de Olympische Spelen in februari in Pyeongchang. De zaak dient donderdag.
De selectiecommissie langebaan (SCL) van de schaatsbond KNSB maakt voor de verdeling van de olympische tickets opnieuw gebruik van een rekenmodel. De 'kansenmatrix' werd maandag gepresenteerd. Volgens Team Clafis is de selectievolgorde op het laatste moment gewijzigd. ,,Deze wijziging is nadelig voor mijn ploeg'', aldus Anema naar aanleiding van een bericht van het AD. ,,Als je dingen gaat aanpassen dan is het niet meer objectief, maar subjectief.''
De startbewijzen voor de Spelen worden verdeeld bij het olympisch kwalificatietoernooi volgende week in Heerenveen. Volgens Clafis ging in de oorspronkelijke matrix, berekend na de laatste wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City eerder deze maand, de nummer drie van de 5000 meter van het OKT voor de nummer drie van de 1500 meter. De KNSB heeft die volgorde nu omgedraaid. ,,De rangvolgorde heeft zo niks meer te maken met een rekenkundigmodel. Dat schuif je op deze manier terzijde'', stelt Anema.
De KNSB wacht af waar Clafis mee komt. ,,Als bond gaan we ervan uit dat alle procedures netjes zijn gevolgd. Alle ploegen zijn hier ook bij betrokken geweest'', aldus de woordvoerder van de bond.