Schaker Giri verliest, Nepomniatsjtsji wint kandidatentoernooi

26 apr 2021, 17:41 Sport
schaker giri verliest nepomniatsjtsji wint kandidatentoernooi
ANP
Schaker Anish Giri heeft in Jekaterinenburg naast de eindoverwinning in het kandidatentoernooi gegrepen. De Nederlandse grootmeester verloor met zwart van de Rus Aleksander Grisjtsjoek. Daardoor is koploper Ian Nepomniatsjtsji uit Rusland met nog één speelronde te gaan op een onbereikbare voorsprong gekomen. De Rus mag het in het najaar opnemen tegen wereldkampioen Magnus Carlsen.
Giri had aan het begin van de dertiende en voorlaatste speelronde een achterstand van een half punt op de Rus, maar had ook een slechter onderling resultaat op dit toernooi. Nepomniatsjtsji speelde in zijn partij tegen de Fransman Maxime Vachier-Lagrave remise. Giri kan in de slotronde alleen nog maar gelijk komen en kan door het onderling resultaat niet meer winnen. De andere deelnemers staan op nog grotere achterstand.
Nepomniatsjtsji neemt het van 24 november tot en met 16 december in Dubai in een tweekamp op tegen de Noor Carlsen. Inzet is niet alleen de wereldtitel, maar ook 2 miljoen euro prijzengeld. Het is voor de 30-jarige Rus de eerste keer dat hij de wereldkampioen kan uitdagen. Carlsen verdedigde zijn wereldtitel, die hij in 2013 veroverde, daarna drie keer met succes.
"Ik ben bijzonder blij dat ik me heb gekwalificeerd voor de tweekamp en ik dank iedereen die me heeft gesteund, met name mijn team", reageerde Nepomniatsjtsji via sociale media. Carlsen feliciteerde de Rus via Twitter en liet hem weten dat hij hem straks in Dubai zal treffen.
Giri erkende na afloop dat hij een hele slechte partij had gespeeld. Dat kwam deels doordat hij de positie van zijn tegenstander niet goed had begrepen en niet doorzag wat die van plan was. "Het was ook alles samen", zei de 26-jarige Nederlander. "Ian zette me ook heel erg onder druk door een dag eerder te winnen en ik dacht dat hij nu ook aan het winnen was. Ik kon daardoor toch al niet meer voor de overwinning strijden, maar ik ben vooral heel boos hoe matig ik zelf heb gespeeld."