Schermicoon Kardolus (85) overleden

04 apr 2022, 11:58 Sport
schermicoon kardolus 85 overleden
De befaamde schermtrainer (maître) Kasper Kardolus is na een kort ziekbed op 85-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie bekend. Hij was de eerste in Nederland die een eigen schermzaal realiseerde, in 1976 in Zoetermeer. Zaal Kardolus behaalde in totaal 137 Nederlandse titels.
Kardolus veroverde zelf meerdere nationale titels, maar ook zijn zonen Oscar, Olaf en Arwin en dochter Yvette waren meervoudig Nederlands kampioen. Tevens was hij de coach van succesvolle schermers als Stéphane Ganeff en Pernette Osinga. Zijn leerlingen namen deel aan meerdere Olympische Spelen.
Kardolus werd in 1995 tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd en voor zijn verdiensten voor de schermsport in 2007 geëerd met een gouden erepenning van de wereldschermbond FIE. Hij kwam altijd fel op voor zijn sport en zijn vereniging. Dat zorgde af en toe voor conflicten met onder meer de schermbond. "Vooral in een kleine sport moet je van je afbijten. Ik laat niet met me sollen en ik ben voor niets en niemand bang", zei hij in zijn laatste interview in het blad NLcoach, dat vorige maand verscheen.