Schouten blijft kalm onder favorietenrol op 3000 meter

04 feb 2022, 10:30 Sport
schouten blijft kalm onder favorietenrol op 3000 meter
Irene Schouten begint zaterdag bij de openingsdag van het olympisch schaatstoernooi in Beijing als favoriete aan de 3000 meter. De 29-jarige Andijkse won dit seizoen alle races op die afstand. Maar die onverslaanbare status leidt niet automatisch tot goud, weet ze ook. "Op de Olympische Spelen gebeuren altijd dingen die je niet verwacht. Dat kan nu ook gebeuren."
Schouten haalde op de Spelen van Pyeongchang in 2018 brons op de massastart. Dat was het enige onderdeel waar ze toen aan meedeed. In Beijing gaat ze van start op vier onderdelen en is ze zeker op de langste afstanden, de 3000 en 5000 meter, de topfavoriete. "Ik ben vooral met mezelf bezig. Ik wil een goede rit rijden en daar komt een uitslag bij. Met mijn uitslag heb ik niet in de hand wat anderen doen. Natuurlijk wil ik graag winnen, maar als iemand sneller rijdt, wat kan ik daar dan aan doen?"
Op de 3000 meter komt ze samen in actie met landgenoten Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong, de winnaars van goud en brons op de Spelen van Pyeongchang. In de wedstrijden dit seizoen was Schouten steeds de snelste. Ze gaat van start in de laatste rit tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Achtereekte start in rit drie en De Jong in rit zes.
Schouten gaf aan dat het tot nu toe prima gaat in Beijing, maar dat ze ook geen vergelijkingsmateriaal heeft. "Ik weet niet wat de schaatssters uit Canada of Noorwegen nu doen. Dat maakt me onzeker, maar die onzekerheid houdt me ook scherp."
De schaatsster was kort na aankomst in Beijing nog even onderdeel van een relletje rondom uitspraken over Ireen Wüst door haar en ploeggenoten in een documentaire over haar ploeg Zaanlander. Voor de schaatsster was de zaak echter al grotendeels afgedaan, na haar telefoontje met Wüst. "Ik heb er niet veel over gelezen en dan krijg je het ook niet mee."