Schulting en Knegt verwerken verdriet vooral op het ijs

27 jul 2020, 18:22 Sport
schulting en knegt verwerken verdriet vooral op het ijs
Een week voordat de Nederlandse shorttrackselectie eind juni op trainingskamp ging naar Frankrijk, organiseerde olympische kampioene Suzanne Schulting nog een barbecue bij haar thuis. Uiteraard was goede vriendin Lara van Ruijven ook van de partij. "Een heel leuk feestje, dat is op de foto's goed terug te zien. Die dierbare momenten koester ik heel erg nu het meest onwerkelijke is gebeurd."
Wereldkampioene Van Ruijven (27) werd in Font Romeu plotseling ernstig ziek en overleed op 10 juli in een Frans ziekenhuis. "Onlangs zaten we met onze vriendinnengroep met elkaar wat te eten. Dat was heel krom, heel dubbel en heel apart. Het was gezellig en er werd gelachen, maar er miste natuurlijk wel iemand", zegt Schulting in Heerenveen. "Ik word de hele dag overal aan haar herinnerd. Ze zat ook altijd naast me in de kleedkamer. Haar plaats blijft zeker komend jaar leeg. Die is van haar."
Schulting: "Ik voel me nog wel de hele dag moe, maar heb geen motivatieproblemen. Ik wil nog steeds een goed seizoen draaien. Ik ben blij dat we nu weer in training zijn. Het zorgt voor afleiding, shorttrack blijft het leukste om te doen. Ik krijg er energie van. De echte verwerking van de dood van Lara moet nog beginnen."
Om haar grote verdriet een plek te geven, heeft Schulting naar eigen zeggen geen psycholoog nodig. "Ik ben een vrij nuchter persoon. Ik praat er met heel veel mensen over, met mijn ouders, mijn vriendinnen en met mijn teamleden. We hebben allemaal ongeveer dezelfde gevoelens. Waarom zou ik dan nog met een psycholoog gaan praten, die geen idee heeft, denk ik, wie Lara eigenlijk is? Dan haal ik liever mooie herinneringen op met vriendinnen."
Ook boegbeeld Sjinkie Knegt zegt geen mentale coach nodig te hebben in het rouwproces. "Ik los het liever in mijn eentje op. Psychologen zijn kansloos bij mij. Hoe ik het verlies van Lara wel verwerk? Gewoon doorzetten. We gaan Lara natuurlijk allemaal ontzettend missen. Maar als ploeg kun je daar ook veel kracht uithalen. Vooral de vrouwen in onze ploeg zullen voor Lara heel hard willen rijden. Op die manier verwerk ik het ook, op het ijs."
In januari 2019 zorgde Knegt zelf voor ontzetting binnen en buiten de nationale shorttrackploeg. Bij een ongeval thuis met een houtkachel liep hij ernstige brandwonden op. De 31-jarige Fries herstelde wonderwel en mikt de komende jaren weer op een internationale hoofdrol. "Toen we voor het eerst het slechte nieuws over Lara te horen kregen, besefte ik meteen hoe ingrijpend het voor de ploeg moet zijn geweest toen ik zelf in het ziekenhuis kwam te liggen."