Shorttracksters winnen aflossing bij wereldbeker in Japan

31 okt 2021, 9:52 Sport
shorttracksters winnen aflossing bij wereldbeker in japan
De Nederlandse shorttracksters hebben bij de wereldbeker in Nagoya de aflossing gewonnen. Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer zegevierden op het Japanse ijs in de race over 3000 meter voor Zuid-Korea (zilver) en Italië (brons). Voor Schulting betekende het haar derde medaille in Nagoya, na goud op de 1500 meter en zilver op de 1000 meter.
De Nederlandse ploeg pakte in de finale al snel de leiding, maar viel terug naar de laatste plaats toen Velzeboer bijna onderuit ging. De 20-jarige shorttrackster, die eerder op de dag brons pakte op de 1000 meter, maakte een misslag en bleef ternauwernood overeind. Oranje reed daarna echter snel weer naar voren toe. Schulting, die eerder op de dag in de finale van de 1000 meter een zeldzame nederlaag had moeten incasseren, maakte het als slotrijdster af. De vier shorttracksters vielen elkaar vervolgens juichend in de armen.
Vorige week bij de start van de wereldbeker in Beijing hadden de vrouwen genoegen moeten nemen met zilver. Nederland nam dankzij de winst in Nagoya de leiding in het wereldbekerklassement, voor Zuid-Korea en Italië.
De Nederlandse mannenploeg, vorige week winnaar van de aflossing op het olympische ijs, ontbrak in de strijd om de medailles vanwege een diskwalificatie in de halve finales. Canada pakte in de finale over 5000 meter het goud, voor China en Hongarije. In de wereldbekerstand zakte Oranje van de eerste naar de vierde plaats.
Op de gemengde estafette over 2000 meter bleef het Nederlandse kwartet steken in de halve finales na een val van Schulting. Ze ging in leidende positie onderuit. In de B-finale pakte Schulting met Poutsma, Itzhak de Laat en Jens van 't Wout wel de winst. De Laat had eerder op de dag zilver veroverd op de 1000 meter.
Eind november zijn de derde en vierde wedstrijd uit de wereldbeker, in de Hongaarse stad Debrecen en in Dordrecht. Op basis van de wereldbekerklassementen worden de startbewijzen voor de Olympische Spelen van begin volgend jaar in Beijing verdeeld.