Skiester Shiffrin wint wereldbeker voor vierde keer

17 mrt 2022, 11:09 Sport
skiester shiffrin wint wereldbeker voor vierde keer
ANP
De Amerikaanse skiester Mikaela Shiffrin heeft voor de vierde keer de wereldbeker gewonnen. De 27-jarige Shiffrin stelde de eindzege in het algemene wereldbekerklassement veilig door tweede te worden op de super-G in Courchevel. Met nog twee wereldbekerwedstrijden te gaan, heeft ze een onoverbrugbare voorsprong van 236 punten op de Slowaakse Petra Vlhova die op de Franse piste in de Alpen als zeventiende eindigde.
Shiffrin moest de dagzege op de super-G laten aan Ragnhild Mowinckel. De 29-jarige Noorse bleef de Amerikaanse 0,05 seconde voor. Michelle Gisin uit Zwitserland, de olympisch kampioene van Beijing op de combinatie, eindigde als derde op 0,13. Shiffrin had woensdag wel de afdaling in Courchevel gewonnen, haar vijfde wereldbekerzege van dit seizoen en de 74e in totaal.
De Amerikaanse veroverde de grote kristallen bol als winnares van de wereldbeker eerder in 2017, 2018 en 2019. Ze beleefde vorige maand in China teleurstellende Winterspelen. Shiffrin deed op zes onderdelen mee, maar eindigde overal naast het podium.Met vier eindzeges in de wereldbeker kwam Shiffrin op gelijke hoogte met haar landgenote Lindsey Vonn. Alleen de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll won het algemeen klassement nog vaker. Zij was in de jaren 70 zes keer de beste.
De kleine kristallen bol voor de nummer 1 van het wereldbekerklassement op de super-G ging naar Federica Brignone. De Italiaanse won dit seizoen drie van de negen wedstrijden op de super-G. Brignone kwam in Courchevel niet verder dan de negentiende plaats, op 1,64 seconde van Mowinckel. De Noorse boekte haar tweede overwinning in de wereldbeker. De eerste was vier jaar geleden op een reuzenslalom.
Bij de mannen ging de dagzege naar Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk, die een dag eerder ook al de afdaling won. Kriechmayr bleef de Zwitser Marco Odermatt, winnaar van de algemene wereldbeker, 0,53 seconde voor. Aleksander Aamodt Kilde eindigde in Courchevel als vierde. De Noor was al zeker van de eindzege in het klassement van de super-G. Kilde, die een relatie heeft met Shiffrin, pakte ook een kleine kristallen bol als wereldbekerwinnaar van de afdaling.