Slappendel richt vakbond voor wielrensters op

19 dec 2017, 11:53 Sport
slappendel richt vakbond voor wielrensters op
ANP
Iris Slappendel heeft een vakbond opgericht voor wielrensters, genaamd The Cyclists' Alliance. Deze vakbond gaat de belangen van het vrouwenpeloton behartigen. Oud-wielrenster Slappendel hoopt komend jaar met haar Cyclists's Alliance officieel erkend te worden door de UCI, zodat ze in samenspraak met de internationale wielrenfederatie een cao kan opstellen voor de wielrensters met onder meer allerlei afspraken over contracten.
De Zuid-Hollandse reed zelf jarenlang in het vrouwenpeloton. Slappendel boekte haar grootste succes in 2014, toen ze in Ootmarsum de Nederlandse titel op de weg veroverde. Vorig jaar stopte ze met fietsen.
Slappendel heeft nu samen met twee andere wielrensters, Gracie Elvin uit Australië en de Amerikaanse veterane Carmen Small, een vakbond opgezet. ,,We hebben in februari en april twee enquêtes gehouden om te onderzoeken wat er leeft onder de rensters'', aldus de Nederlandse. ,,We kregen meer dan tweehonderd reacties. De boodschap was duidelijk: om de sport te laten groeien, is verandering nodig. En die tijd is aangebroken.''
Uit de enquête bleek dat bijna de helft van de wielrensters die reageerden hooguit 5000 euro in een jaar verdienen. Bijna 20 procent fietst zelfs voor niets. Van alle wielrensters met een contract bij een professionele ploeg, heeft slechts 10 procent juridische hulp gekregen bij de onderhandelingen.
Slappendel wil met haar vakbond onder meer hulp bieden bij contractonderhandelingen en zorgen voor goede verzekeringen. ,,We zijn er om de rensters te vertegenwoordigen en te beschermen en willen zorgen voor eerlijkheid en gelijkheid.''