Sluitingsceremonie Winterspelen in Beijing van start

20 feb 2022, 13:05 Sport
sluitingsceremonie winterspelen in beijing van start
ANP
De sluitingsceremonie van de 24e editie van de Winterspelen is zondag om 13.00 uur Nederlandse tijd van start gegaan. Daarmee komt een einde aan het evenement dat zestien dagen eerder, eveneens in het Vogelnest-stadion van Beijing, begon.
De ceremonie duurt dit keer niet zo lang, slechts anderhalf uur. Langebaanschaatsster Irene Schouten, die drie olympische titels won in China, draagt straks de Nederlandse vlag het stadion in. Veel atleten van de Nederlandse ploeg zijn al naar huis en ontbreken bij de sluiting.
China kijkt terug op geslaagde Spelen. Het gastland eindigde verrassend als derde in het medailleklassement, met negen gouden medailles, vier zilveren en twee bronzen. Alleen Noorwegen (zestien keer goud) en Duitsland (twaalf maal) deden het beter. Nederland kwam met acht gouden plakken (en vijf zilveren en vier bronzen) uit op de zesde plek, één positie lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
Na de Zomerspelen van Tokio waren dit de tweede Spelen in coronatijd. Alle deelnemers, begeleiders, vrijwilligers en andere aanwezigen begaven zich de voorbije twee weken in een zogenoemde 'superbubbel', volledig afgesloten van de Chinese bevolking. Iedereen werd dagelijks getest op het coronavirus.
De strenge aanpak van China bleek te werken. Ruim 1,8 miljoen coronatests leverden tijdens de Spelen 437 positieve gevallen op. Het echte olympische gevoel ontbrak door de superbubbel wel in Beijing, waar in 2008 de door velen geprezen Zomerspelen plaatsvonden.
Stadions bleven nu noodgedwongen grotendeels leeg. Het organisatiecomité deelde 150.000 toegangskaarten uit aan inwoners van China. De tickets gingen naar "geselecteerde groepen", waaronder inwoners van de regio's waarin de sportlocaties liggen, vertegenwoordigers van sponsoren, scholieren en expats die in het Aziatische land wonen.
Milaan organiseert in 2026 de volgende editie van de Winterspelen. De 'sneeuwsporten' zijn dan in de plaats Cortina d'Ampezzo.