Snowboarder Parrot helpt Canada aan eerste goud op Spelen

07 feb 2022, 7:31 Sport
snowboarder parrot helpt canada aan eerste goud op spelen
Max Parrot heeft Canada bij de Olympische Spelen in Beijing aan de eerste gouden medaille geholpen. De 27-jarige snowboarder was op het Genting Snow Park in Zhangjiakou de beste op het onderdeel slopestyle.
Voor Parrot, die een hoogste score noteerde van 90,96 punten, was het goud extra bijzonder. Hij overwon drie jaar geleden kanker en kon daarna zijn sport weer oppakken. Bij de Spelen van Pyeongchang in 2018 won Parrot op de slopestyle nog zilver.
Parrot kreeg daarna de diagnose lymfeklierkanker. "Precies drie jaar geleden lag ik in het ziekenhuis zonder energie, spieren en uithoudingsvermogen. Het was het moeilijkste moment van mijn leven."
De Canadees zei dat het overwinnen van de ziekte hem sterker heeft gemaakt. "Twaalf sessies chemotherapie ondergaan in zes maanden maakt je veel sterker. Het heeft me ook zo’n betere snowboarder gemaakt. Ik probeer elke dag te waarderen nu. Ik probeer de hele dag door te lachen en nu komen de goede resultaten er ook nog bij. Het is fantastisch. Dit was de beste run uit mijn hele carrière."
Yiming Su uit China werd in eigen land tweede met 88,70 punten. Het brons ging naar Mark McMorris, landgenoot van Parrot (88,53 punten).
Niek van der Velden ontbrak in de finale. De 21-jarige Nederlander strandde zondag in de kwalificaties.