Snowboardster Jacobellis helpt VS aan eerste goud op Spelen

09 feb 2022, 9:41 Sport
snowboardster jacobellis helpt vs aan eerste goud op spelen
ANP
Lindsey Jacobellis heeft de Verenigde Staten bij de Olympische Spelen in Beijing aan de eerste gouden medaille geholpen. De 36-jarige snowboardster greep op het Genting Snow Park in Zhangjiakou het goud op de snowboardcross. De 36-jarige Amerikaanse bleef in de finale de Française Chloé Trespeuch (zilver) en Meryeta O'Dine uit Canada (brons) voor.
Jacobellis doet voor de vijfde keer mee aan de Olympische Spelen. Bij haar debuut in Turijn 2006, tijdens de olympisch introductie van het onderdeel snowboardcross, werd ze tweede achter de Zwitserse Tanja Frieden nadat ze vlak voor de finish in leidende positie was gevallen. Op de drie Spelen daarna greep Jacobellis met een vijfde, zevende en vierde plaats steeds net naast de medailles. Ze werd wel vijf keer individueel wereldkampioen en een keer met het Amerikaanse team.
De Verenigde Staten waren tot aan het goud van Jacobellis nog zonder olympische titels in Beijing. De Amerikanen hadden wel al vijf zilveren medailles en een keer brons gehaald.
"Dit voelt geweldig omdat het niveau van alle vrouwen hier veel hoger ligt dan in 2006", vertelde Jacobellis, die de moed nooit had opgegeven. "Dat is nooit in me opgekomen. Ik ben hier naartoe gekomen op opnieuw de strijd aan te gaan om de medailles." Ze vertelde dat de tegenslag die ze zestien jaar geleden had gehad, misschien wel haar redding is geweest. "Het heeft me gemaakt tot de persoon die ik nu ben en me bovendien hongerig gehouden. Als ik toen het goud had gewonnen, was ik misschien wel gestopt. Zo leuk vond ik het destijds niet. Er werd zo veel van mij verwacht, want ik had zo veel wedstrijden gewonnen. Het valt niet mee voor een jonge atlete om daar mee om te gaan."
Zestien jaar later, 36 jaar en 174 dagen oud, werd ze de oudste Amerikaanse winnares van olympisch goud op de Winterspelen. Alsmede de oudste snowboarder die de hoofdprijs pakt. Ze is 59 dagen ouder dan de Oostenrijker Benjamin Karl, die dinsdag de parallelreuzenslalom bij de mannen won.