Soler ritwinnaar in Vuelta, Molard nieuwe leider

24 aug 2022, 17:25 Sport
soler ritwinnaar in vuelta molard nieuwe leider
De Spanjaard Marc Soler heeft de vijfde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De renner van UAE Team Emirates ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep en finishte met enkele seconden voorsprong voor de sprintende achtervolgers. Van hen won de Zuid-Afrikaan Daryl Impey de sprint om plaats 2, voor de Brit Fred Wright.
Wright had in Bilbao tweede moeten worden om met behulp van bonificaties de nieuwe leider te worden. Dat werd nu de Fransman Rudy Molard, die ook deel uitmaakte van de kopgroep. De renner van Groupama-FDJ neemt de leiding in het klassement over van Primoz Roglic. Zijn ploeg Jumbo-Visma deed geen moeite om de rode trui van de Sloveen te verdedigen.
Molard, die het peloton met Roglic ruim 5 minuten later zag finishen, heeft in het klassement 2 seconden voorsprong op Wright. De Duitser Nikias Arndt van Team DSM is derde op ruim 1 minuut. Donderdag gaat het klassement wellicht weer overhoop wanneer de eerste bergrit volgt met aankomst na een beklimming van de Ascensión al Pico Jano, een van de twee cols in de finale.
Voor Soler (28) was het zijn tweede ritzege in de Vuelta na winst in 2020, toen nog in dienst van Movistar. Hij had nota bene vroeg in koers alleen een gat van 2 minuten naar de kopgroep gedicht. Daarin trof hij onder anderen Molard en het Britse talent Wright die, nadat duidelijk was dat Jumbo-Visma de goedkeuring gaf aan de vlucht, wisten dat zij de kanshebbers waren om de trui van Roglic over te nemen. Molard redde het uiteindelijk net dankzij 2 onderweg veroverde bonificatieseconden en het feit dat Soler net voor de groep bleef, nadat hij eerst de ontsnapte Brit Jake Stewart had achterhaald.
Molard (32) droeg vier jaar geleden al eens vier dagen de leiderstrui in de Vuelta, de ronde die hij vorig jaar moest verlaten na een zware valpartij. "Dit is een grote dag voor mij", sprak hij. "Ik heb dit plan gisteren al met mijn ploeggenoten besproken. Ik wist dat het kon, al was Jake Stewart heel sterk en werd het met al die aanvallen in de slotfase best verwarrend. Maar ik wist dat ik alleen Fred Wright in de gaten moest houden. Dat Soler wegreed was al goed voor mij. En gelukkig was Impey er nog."