Specialist Ganna wint openingstijdrit in Giro

08 mei 2021, 17:16 Sport
specialist ganna wint openingstijdrit in giro
De Italiaan Filippo Ganna is de eerste leider in de Ronde van Italië. De renner van Ineos Grenadiers won de eerste etappe, een individuele tijdrit over 8,6 kilometer in Turijn. Ganna, regerend wereldkampioen tijdrijden, was vorig jaar ook al de beste in de openingstijdrit.
Ganna had voor het parcours in Turijn over 8,6 kilometer 8 minuten en 47 seconden nodig. Daarmee was hij 10 seconden sneller dan zijn landgenoot Edoardo Affini, die rijdt voor Jumbo-Visma. De Noor Tobias Foss, eveneens van die Nederlandse ploeg, was goed voor de derde tijd: 9.00. Jos van Emden (9.06) was op de zesde plaats de beste Nederlander.
Het Belgische talent Remco Evenepoel eindigde bij zijn rentree in het peloton na zijn val in augustus in de Ronde van Lombardije als zevende. De pas 21-jarige renner van Deceuninck - Quick-Step wordt gezien als een kanshebber voor de eindzege, al liet hij zelf weten zonder grote verwachtingen naar Italië te zijn afgereisd. Mogelijk zou hij zich in dienst stellen van zijn Portugese ploeggenoot João Almeida, die sterk begon met de vierde plaats.
Met een paar lastige ritten in de eerste week staat Almeida er goed voor wat betreft het veroveren van het roze. Vorig jaar droeg hij al twee weken de leiderstrui in de uiteindelijk door de Brit Tao Geoghegan Hart gewonnen editie. Die ontbreekt dit jaar. Kanshebbers als de Colombiaan Egan Bernal en de Brit Simon Yates gaven ruim 20 seconden toe op Almeida. "Ik ben superblij dat ik hier al meteen wat tijd win op mijn concurrenten", reageerde de Portugees bij Eurosport. "De trui pakken? Alles kan, net als vorig jaar en we zijn hier bovendien met een sterke ploeg."
Ganna was niet overtuigend in de Ronde van Romandië, maar toonde in Turijn zijn klasse als tijdrijder. "Ik had vooraf niet het gevoel dat ik echt klaar was voor de Giro. Ik hoop goed te herstellen, want er wachten ons drie zware weken", vertelde de pas 24-jarige coureur uit Piemonte, die vorig jaar liefst vier ritten won. Al in de eerste meters merkte hij dat de radioverbinding met de ploegleiding niet werkte. "Ik zou dus geen tussentijden horen en ben dan maar vol gas doorgereden. Met dat publiek aan de kant ga je vanzelf harder fietsen."
Zondag volgt wellicht de eerste kans voor de sprinters, onder wie Dylan Groenewegen die na zijn schorsing van negen maanden is teruggekeerd in het peloton. De vlakke rit gaat van Stupinigi naar Novara over 179 kilometer.