Sprinter Bol in de Tour vooral gangmaker

03 jul 2019, 16:45 Sport
sprinter bol in de tour vooral gangmaker
ANP
Goed een jaar geleden galoppeerde Cees Bol naar de streep in Gilze, finishplaats van de Midden-Brabant Poort Omloop. Hij werd als renner van de continentale formatie SEG Racing Academy vierde in die kleine koers. Niemand kon zich dat woensdagmiddag in Valkenburg nog herinneren bij de presentatie van de Tourploeg die Team Sunweb afvaardigt. Zonder de veelbesproken kopman Tom Dumoulin, maar wel met Bol, als frisse debutant op het grootste podium van de wielersport.
"Nooit gedacht dat het zo snel kon gaan. Ik heb er wel van gedroomd ooit een keer aan de Ronde van Frankrijk mee te kunnen doen, maar dat het zo rap staat te gebeuren. Nee, best onwerkelijk", zei de 23-jarige Noord-Hollander die als groot sprinttalent te boek staat. Die kwaliteiten moet hij de komende drie weken benutten om de Australiër Michael Matthews bij te staan in de massasprints.
"Het is het doel met hem te proberen een rit te winnen. Dat is al genoeg uitdaging voor mij, hem zo goed mogelijk af te zetten, want dat heb ik dit jaar in nog geen enkele wedstrijd moeten doen. Ik heb Michael wel al tijdens de Ronde van Vlaanderen moeten afzetten aan de voet van de Oude Kwaremont, en dat lukte goed. Dat is net zo hectisch als een massasprint."
"Ik hoef dus niet te denken zoals Dylan Groenewegen, die met druk en verwachtingen heeft te maken", vervolgde Bol. "Dylan is een paar stappen verder dan ik. Misschien is hij wel de beste sprinter ter wereld, als het gaat om vlakke aankomsten. Ik heb geen druk, en van mij wordt ook niet verwacht dat ik een etappe win. De kans dat ik mezelf voorbijloop, is niet zo groot. Wat dat betreft ben ik typisch Noord-Hollands nuchter", aldus Bol, die in zijn eerste seizoen bij de elite al drie koersen op zijn naam wist te schrijven: een etappe in de Ronde van Californië, een rit in de Ronde van Noorwegen en Nokere Koerse.