Sprinter Wiebes Europees kampioene wielrennen na fotofinish

21 aug 2022, 14:50 Sport
sprinter wiebes europees kampioene wielrennen na fotofinish
ANP
Lorena Wiebes is Europees kampioene wielrennen op de weg. De 23-jarige Nederlandse was in de massasprint in München de Italiaanse wereldkampioene Elisa Balsamo net te snel af. Dat was echter pas na het terugkijken van de beelden duidelijk. Op gepaste afstand pakte Rachele Barbieri het brons na de rit van 128 kilometer.
Op enkele kilometers van de streep werd een kopgroep van drie wielrensters achterhaald door het peloton, waarna de landen zich voorbereidden op de sprint. Italië ging lang aan kop en zette Balsamo af, maar het was Wiebes die vlak voor de finish op kop kwam na voorbereidend werk van Charlotte Kool. Balsamo kwam in de laatste meters nog heel dichtbij, maar de wereldkampioene van vorig jaar in België kon haar wiel net niet voor dat van Wiebes drukken.
Wiebes wist niet meteen dat ze had gewonnen toen ze over de finish kwam. Ze noemde haar overwinning "heel fijn". "Zeker als je ziet hoe hard iedereen heeft gewerkt. Iedereen heeft zich aan het plan gehouden. We waren sterk vandaag, maar het was een lange sprint", aldus de sprintster bij de NOS. Op de WK van volgende maand in Australië hoopt de Nederlandse op een "mooi einde van het seizoen".
Wiebes is dit seizoen de succesvolste wielrenster in het vrouwenpeloton. Ze zegevierde onlangs twee keer in de Tour de France Femmes, onder meer in de openingsrit door Parijs. Wiebes reed een dag in de gele trui. Ze stapt na dit seizoen over van Team DSM naar SD Worx.
Eerder op deze EK pakte sprinter Fabio Jakobsen ook al de titel.