Straftijd kost Verstappen tweede plek Monaco

26 mei 2019, 17:05 Sport
straftijd kost verstappen tweede plek monaco
Een straftijd van 5 seconden heeft Max Verstappen de tweede plaats gekost in de Grote Prijs van Monaco. De coureur van Red Bull eindigde daardoor als vierde in de race over het beroemde stratencircuit van het prinsdom.
De winst ging voor de vierde keer dit seizoen naar de Brit Lewis Hamilton. De regerend wereldkampioen van Mercedes reed dik zestig ronden met Verstappen dicht op zijn achterwielen, maar hield stand tot aan de finish. Een ultieme inhaalpoging van Verstappen in de chicane na de tunnel mislukte.
De start verliep vlekkeloos. Hamilton maakte vanaf poleposition geen fout en stuurde als eerste de bocht bij Sainte Devote in. Verstappen zag vanaf de derde startplek geen kans de Fin Valtteri Bottas (Mercedes) al van de tweede positie de verdringen.
Dat lukte tien ronden later wel, nadat Monegask Charles Leclerc een lekke achterband helemaal aan flarden had gereden en de safetycar nodig was om de rubberen rotzooi op te ruimen. Bijna alle coureurs doken vrijwel tegelijk de pitstraat in om van banden te wisselen. Verstappen haalde bij het wegrijden Bottas in en schoof door van de derde naar de tweede plek, maar hij gaf naar het oordeel van de wedstrijdleiding de Fin van Mercedes te weinig ruimte. De 5 seconden straftijd waren het gevolg.
Het vervolg van de race was nerveus. Verstappen zocht meer dan zestig ronden naar een kansje om Hamilton in te halen. Het was zijn enige manier om die strafseconden in de race weg te poetsen, maar het bleek onmogelijk in de smalle straten. Zelfs op versleten banden wist vijfvoudig wereldkampioen Hamilton de Nederlander van zich af te houden. Regen had het raceverloop nog gunstig kunnen beïnvloeden voor de Limburger, maar het bleef bij enkele druppels.
De strafseconden kwamen erbij na de finish, waardoor Sebastian Vettel van Ferrari als tweede werd geklasseerd en Bottas als derde. Hamilton verstevigde door zijn 77e overwinning in een grand prix zijn leidende positie in het wereldkampioenschap van de Formule 1. De vierde plaats was wel het beste resultaat ooit voor Verstappen in Monaco.