Swiatek voor derde keer naar eindstrijd Roland Garros

08 jun 2023, 21:01 Sport
swiatek voor derde keer naar eindstrijd roland garros
Iga Swiatek heeft zich voor de derde keer in haar loopbaan geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Poolse nummer 1 van de wereld was met 6-2 7-6 (7) te sterk voor de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia, die in de tiebreak een setpunt onbenut liet.
Voor de 22-jarige Swiatek, die in zes duels nog geen set heeft verloren, was het de langste wedstrijd van het toernooi. Na 2 uur en 9 minuten benutte ze haar tweede wedstrijdpunt met een forehand winner, waarna ze de Zuid-Amerikaanse zichtbaar opgelucht de hand schudde.
De als veertiende geplaatste Haddad Maia was bij 6-5 in de tiebreak één punt verwijderd van een derde set, maar ze ging makkelijk in de fout. Met een fraaie forehand langs de lijn werkte ze nog het eerste wedstrijdpunt van Swiatek weg, maar de aanvoerster van de wereldranglijst liet het niet aankomen op een beslissende set.
Swiatek, die zich met de zege verzekerde van de nummer 1-positie na het toernooi, maakte in de tweede set een 3-1-achterstand ongedaan. "Zij gebruikt haar linkshandigheid goed en ze is erg lastig te bestrijden op gravel. En ze is een vechter, zo heeft ze laten zien. Ik moest vechten voor iedere game, anders zou het momentum snel om kunnen slaan", zei de winnares na afloop. "Ik ben blij dat ik zo constant speel, want het is lastig om zo lang in een toernooi te zitten."
Swiatek heeft pas 23 games afgestaan in zes duels. In de vierde ronde gaf haar tegenstandster bij 5-1 op en een ronde eerder won de Poolse met 6-0 6-0.
Zaterdag staat Swiatek in de finale tegenover de Tsjechische Karolina Muchova, die eerder op de dag Aryna Sabalenka uit Belarus verraste. Sabalenka liet in dat duel een wedstrijdpunt onbenut.
Vorig jaar was Swiatek in Parijs in de finale te sterk voor de Amerikaanse Coco Gauff. In 2020 versloeg ze Sofia Kenin uit de Verenigde Staten in de eindstrijd. Swiatek gaat zaterdag op voor haar vierde grandslamtitel. Vorig jaar was ze ook de beste op de US Open.